Missnöjet jäser inom Sverigedemokraterna mot den riksdagsman som sexchattat med och skickat bilder på sitt könsorgan till flera olika kvinnor. Det framgår av interna skärmdumpar som Samnytt tagit del av. Riksdagsmannen står emellertid kvar på riksdagslistan, och nu berättar en väl insatt källa inom partiet att den kritiserade politikern förordat Miljöpartiets migrationspolitik.

Under måndagen hade SD:s verkställande utskott (VU) ett möte. En av dem som deltog i det var riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson.

Kommenterar inte

Ett ämne som enligt uppgift ska ha tagits upp under mötet är den riksdagsledamot för SD som sexchattat med och skickat intima bilder, så kallade ”dickpics”, till flera kvinnor. I åtminstone ett av fallen har kvinnan inte velat ha några sådana bilder från den gifte SD-politikern.

LÄS MER: LÄS gifte SD-riksdagsmannens SEXCHATT – kritiseras för ”dickpics” till kvinnor

Bäckström Johansson vill, när Samnytt ringer upp honom, dock inte svara på vad som diskuterats under VU-mötet.

– Vi kommenterar inte vad som har diskuteras på enskilda möten, säger han.

Internt missnöje

I en intern Facebook-grupp, som Samnytt tagit del av skärmdumpar ifrån, uttrycker flera ledande SD-företrädare missnöje med den sexchattande SD-toppen.

Många upplever att den onanerande politikern saboterar valarbetet med sitt agerande.

”Jag har inte offrat vänner, familj, jobb för detta”, skriver en av partiets gruppledare i kommunfullmäktige i gruppen.

”jag vägrar förlora ett val för att en person inte kan hålla skrevet i styr och partiet anses stå passivt”, skriver en lokal SD-ordförande.

Faksimil
faksimil

Flera uttrycker frustration över att partiledningen inte agerar mot politikern genom att sparka ut honom.

Ville ha MP:s migrationspolitik

Men SD-politikern, som handplockades till riksdagslistan inför valet 2018, kritiseras för mer än enbart dickpics. Han har tidigare suttit med i riksdagens migrationskommitté.

I kommittén förordade han en mer liberal migrationspolitik än den som Moderaterna och Kristdemokraterna ville ha. SD-politikern ville återgå till den politik som Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet om 2011, medan M och KD ville ha en tuffare politik än så.

– Han var drivande i att liberalisera Sverigedemokraternas migrationspolitik. Bland annat skrevs ett stycke in som innebar att SD:s utkast till beslut blev snällare än nuvarande lagstiftning, säger en väl insatt SD-källa till Samnytt.

Kvar på riksdagslistan

Sverigedemokraternas partiledning har haft kännedom om den dickpic-skickande riksdagsledamoten sedan åtminstone januari förra året. Trots det står hans namn på valsedlarna även inför detta val.

– Det är framför allt olämpligt att det av allt att döma sker i riksdagens lokaler, kommenterar Mattias Bäckström Johansson.

– Men det är inget nytt besked mer än att utredningen pågår.

Partiet har fram till 9 september på sig om de vill stryka företrädare från sina valsedlar. Men det är inte bestämt om eller när partiet kommer fatta beslut i frågan.

– Det finns inget sådant datum kommunicerat. Vi tittar på det och kommer landa i något utifrån den bild som man samlar på sig med information för en samlad bedömning, säger Bäckström Johansson.