Bob Chapek, som infört kritisk rasteori och genusideologi i företaget, har sparkats och ersätts med sin företrädare. Chapek hamnade också i gräl med Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis.

Beskedet kom på söndagen och nu tar före detta vd:n Bob Iger över posten under åtminstone två år framåt. Senast i juli förnyades Chapeks kontrakt efter att bolagets styrelse enhälligt röstat för att förlänga det med ytterligare tre år.

LÄS ÄVEN: Kritik mot Disneys nya film – homosexualitet med och för barn

Under Chapeks ledarskap blev företaget indraget i ett gräl med Floridas guvernör Ron DeSantis efter att man valde att motsäga sig delstatens lagförslag om föräldrarättigheter i utbildning, som förbjuder undervisning i genusideologi och sexuell läggning på dagis upp till tredje klass.

Allmänheten missnöjd

Chapek lovade också att sätta samman en arbetsgrupp för att bli en ”kraft för gott” för hbtq-rörelsen. Men en undersökning visade att mer än 68 procent av väljarna blivit mindre benägna att göra affärer med Disney efter rapporter om att de planerat att inkludera sexuell ideologi i nytt innehåll för barn.

LÄS ÄVEN: Disney blockerar ”rasistiska” Peter Pan, Dumbo och Aristocats

Sedan årets början har Disneys aktie gått ned med 40 procent men steg med åtta procent efter beskedet om vd-bytet.

Tidigare har Samnytt rapporterat om Netflix där publikens sviktande intresse för politiskt korrekta skapelser också gett resultat.

Journalisten Christopher Rufo har granskat Disney.