Frågan om invandring har tappat i viktighet bland svenska väljare. Det hävdar Dagens Nyheter och lutar sig mot en mätning man själv beställt från Ipsos. Samtidigt toppar dock brottslighet/lag och ordning – en tydligt invandringsrelaterad fråga.
Under migrantkrisen 2015 fick invandringsfrågan ett kraftigt uppsving och sköt snabbt upp till att bli den mest prioriterade samhällsfrågan bland väljarna. I januari 2016 var den allra högst rankad i DN/Ipsos mätningar – då hade Sverige tagit emot exempellösa 163 000 asylsökande under föregående år.
Utvecklingen ledde till politiska kursändringar i flera partier, som började förespråka en stramare migrationspolitik – en linje som Sverigedemokraterna länge hade varit ensamma om att driva.
Nedåtgående trend
Även om frågan fortsatt att väga tungt politiskt under flera år, började engagemanget minska omkring 2019, i varje fall i de mätningar som invandringsliberala DN beställt från Ipsos. Enligt den senaste undersökningen från DN/Ipsos anser nu endast omkring 14 procent av väljarna att invandring och integration är bland Sveriges största samhällsutmaningar.
Om man ska tro siffran, är det en fortsatt nedgång jämfört med föregående mätning i november, vilket gör att frågan nu placerar sig först på femte plats i väljarnas prioriteringslista. Samtidigt visar andra undersökningar att massinvandringspolitiken fortsatt har en svag folklig förankring.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Svenska folkets krav: Minska invandringen
Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, pekar på flera möjliga orsaker till förändringen i opinionen:
– Att Tidöpartierna signalerar krafttag och att frågan nu hanteras politiskt på många olika sätt kan bidra till att den minskar i betydelse för väljarna. Antalet personer som invandrar till Sverige har också minskat kraftigt, säger han till DN.
Migration är en av hörnstenarna i det så kallade Tidöavtalet. Sedan valet 2022 har det presenterats en rad förslag och utredningar – från återvandringsprogram till hårdare krav för medborgarskap.
Invandrad kriminalitet i topp
Samtidigt har själva debatten om invandring förändrats i ton och fokus. Enligt Källebring har gängrelaterad brottslighet hamnat i centrum för den politiska diskussionen. Tidöpartierna lyfter ofta kopplingen mellan kriminalitet och tidigare migrationspolitik.
LÄS ÄVEN: Många svenskar vill fly gängkriminalitetens Sverige
Att kriminaliteten nu intar förstaplatsen på väljarnas lista är därför inte oväntat, menar Källebring. Över 25 procent av de tillfrågade uppger att detta är Sveriges viktigaste samhällsfråga – en siffra som varit stabil sedan november.
Vård, skola och klimat viktigare än invandring
Andra ämnen som påverkat det politiska samtalet på senare tid, som kriget i Ukraina, militär upprustning samt handelskonflikter med USA, har däremot inte haft någon större påverkan på väljarnas prioriteringar. Ekonomin och försvarspolitiken delar i stället sjätteplatsen, där färre än en av tio ser dem som mest angelägna.
Sjukvården ligger fortsatt högt upp på väljarnas agenda, på andra plats, medan frågor som skola, utbildning samt klimat och miljö delar tredjeplatsen.
LÄS ÄVEN: Tidigare SVT-reportern: “SVT är en megafon för mångkultur och massinvandring”
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.