I en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen uppger anmälaren att denne blivit utsatt för trakasserier då läkaren använt önskat pronomen i bara en av flera journalanteckningar. Fel pronomen ska även ha använts vid möten.

Enligt Region Stockholms utredning har det i tre anteckningar inte används något pronomen utan “patienten” alternativt dennes namn och resterande journalanteckningar innehåller ett pronomen som personen inte önskat.

LÄS ÄVEN: Region får DO-kritik – använde fel pronomen

Oönskade pronomen ska enligt Läkartidningen ha förekommit i journalen även även efter att personen påtalat det för läkaren, något läkaren förklarar med att det skedde intuitivt.

Man menar samtidigt att “det är rimligt att anta att den läkare som anmälan gäller hade vetskap om förekomst av könsdysfori vid första mötet”.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Foto: Pixabay

Obehag och lidande

Att DO riktar kritik mot Region Stockholm motiveras med att patienten påstås ha blivit missgynnad genom att de felaktiga benämningarna har utsatt personen “för ett obehag och ett lidande eftersom hens könsidentitet inte respekterats”.

DO konstaterar dock att ord står mot ord om vad som sagts vid möten men att det samtidigt inte finns annat stöd för patientens version, och att det därför inte går att klarlägga huruvida läkaren har trakasserat patienten.

LÄS ÄVEN: Läkare skrev “fel pronomen” – transvestiter får skadestånd