På torsdagen sköt en tidigare kriminellt belastad person ihjäl fem personer på tidningen Capital Gazettes redaktion i Annapolis, Maryland, USA. Nu kritiseras andra medier, bland annat rikstäckande ABC och CNN, för att exploatera händelsen i sitt krig mot president Donald Trump. Även svenska medier, bland annat SVT, får kritik.

Efter att systematiskt ha baktalats och motarbetats av så gott som samtliga större tidnings- och etermedier under sin presidentvalskampanj, riktade Trump skarp kritik mot media för att de spridit lögner och fake news. Han konstaterade att medier som på det sättet försöker hindra folket från att rösta fram den president de vill ha är ”folkets fiende”.

Donald Trump skickade direkt efter den tragiska skjutningen i Maryland sitt deltagande till dödsoffrens anhöriga. Detta har dock inte hindrat ett flertal medier att utnyttja händelsen och beskylla presidenten för att vara indirekt medskyldig till dådet, något som många finner osmakligt

Två av de medieaktörer som nu får kritik är ABC och CNN som man dessutom menar gör det okänsliga utspelet i egen sak. De stora bolagen tillhör de medieaktörer som Trump explicit namngett i sin mediekritik.

Peter Sterne, ledande reporter på Freedom of the Press Foundation tillhör också de som frå mothugg efter att han i ett uttalande sagt att han anser morden i Maryland vara en konsekvens av Trumps ”demonisering av pressen”.

LÄS MER: Fem personer ihjälskjutna på tidningsredaktion i USA

Även svenska medier, bland annat SVT, har hakat på beskyllningarna och legitimerar kopplingen mellan Trumps mediekritik och redaktionsmorden i Maryland. I SVT Nyheters sändningar har utrikeskorrespondent Per Anders Engler getts stort utrymme att peka ut den amerikanske presidenten som ansvarig i stället för att tala om mördaren Jarrod Ramos.

Public Service-bolagets webbplats fokuserar man också den sortens kopplingar i nyhetsrapporteringen. Där gör man dessutom reklam för en negativt vinklad dokumentär på SVT Play om Trumps konflikt med media. SVT länkar som källa också till en agendajournalistisk och Trump-negativt vinklad text i Huffington Post, en medieaktör som av många betraktas som oseriös.

Donald Trump har efter dödsskjutningen personligen ansatts av frågor/påståenden om hans ansvar för det inträffade. Med anledning av dessa gjorde presidenten på fredagen ett uttalande där han klargjorde att han självfallet precis som alla andra är chockad och bedrövad över vad som skett och att han lika självfallet också anser att journalister ska kunna göra sitt jobb utan att känna rädsla för att bli utsatta för våld.

Jarrod Ramos attack mot Capital Gazette hade ingenting med politik att göra. Ramos hyste sedan sex år tillbaka – långt innan Donald Trump blev president – ett personligt agg till tidningen för att den skrivit om hans brottslighet i form av sexuella trakasserier mot en kvinna.