I höstas uppmärksammades det att Socialdemokraterna i Sandviken, med stöd av bland annat Centerpartiet, beslutat att tvångsflytta elever från en trygg, svenskdominerad skola till en invandrartät problemskola. I ett nytt reportage granskar Samnytt Socialdemokraternas tvångsintegrering – en plan som de vill implementera över hela landet.

I Sandviken har vänsterliberaler med politikerna från Socialdemokraterna och Centerpartiet i spetsen beslutat att flytta mellanstadieelever från Västanbyns skola till Murgårdsskolan som ligger långt därifrån.

LÄS MER: Missnöje när Sandviken tvångs-integrerar skolbarn: ”För jävligt”

Detta görs med det uttalade syftet att de svenska eleverna från Västanbyn ska lära invandrareleverna på Murgårdsskolan svenska och att det ska hjälpa till att ”bryta segregationen”.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraternas plan för Sverige: Befolkningen måste blandas

Föräldrar har protesterat och åberopat miljöaspekter som skäl till deras missnöje. Men politikerna har kört över både barnen och föräldrarna. De ansvariga politikerna har beklagat sig över att de får kritik för beslutet och menar i en debattartikel att folkets viljeyttringar ”hotar demokratin”.

LÄS ÄVEN: Kommun tvångsflyttar elever till problemskola – nu klagar politikerna över att de utsätts för ’hot och hat’

Samnytt har besökt Sandviken för att undersöka vad föräldrar, barn, andra invånare och ansvariga politiker tycker om situationen. Men även vad som väntar framöver. Missa inte reportaget nedan!

LÄS DETTA FÖRST!

Reportaget du kan se nedan kostade mycket att göra i både tid och pengar. Granskande reportage tar mycket resurser och det enda sättet för oss att kunna göra flera sådana granskningar är om du som läser och tittar på Samnytt stöttar oss. Du kanske inte tror att just ditt stöd spelar någon roll, men det gör det!

• Till dig som redan är prenumerant eller donerar – TACK! Du hjälper till att göra Sverige lite bättre.

• Till dig som kanske inte stöttar oss idag – ägna gärna en minut åt att bli prenumerant eller att donera:

→ Klicka HÄR för att bli prenumerant eller HÄR för att donera. Du kan även stötta oss genom att handla i vår butik HÄR .

Tack på förhand!

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Föräldrarna i Sandviken borde göra uppror mot kommunen”