Barnfamiljer i Sandviken är missnöjda sedan kommunpolitikerna beslutat tvångsblanda barn, som idag går på olika skolor, med varandra. Det görs för att förbättra den så kallade integrationen mellan svenska och invandrade barn.
– För jävligt! säger Mathias Jansson som är pappa till ett av de drabbade barnen.
“Forskning visar att en hög grad av integration mellan elever från olika nivåer i samhället kan ge bättre resultat, minskade motsättningar och högre tolerans.”
Så står att läsa i en elvasidig rapport med anonym författare och utan källhänvisningar som Sandvikens kommun presenterar i augusti i år. Då är redan arbetet sedan en tid tillbaka i full gång med att genomföra så kallad integration på två av kommunen skolor: Västanbyns skola, som ligger i ett villaområde i utkankten av Sandviken, och Murgårdsskolan, som ligger mer centralt.
“Väldigt segregerade”
Samnytt har pratat med tre föräldrar som har barn på Västanbyns skola. En av dem är Camilla Fagerlund. Hon har två barn på skolan, och förklarar bakgrunden till det som nu händer på följande sätt:
– Det är två skolor som är väldigt segregerade på olika sätt. Västanbyns skola är segregerad på så sätt att det finns nästan inga utländska. Det är ett område där det bor familjer med ganska bra socioekonomisk bakgrund, säger hon till Samnytt.
– Murgårdsskolan har ett upptagningsområde där många har låg socioekonomisk bakgrund och många utrikes födda. Man har så dåliga resultat på Murgårdsskolan att man vill förbättra dem genom att flytta hela lågstadiet till Västanbyns skola, och så flyttar man hela mellanstadiet från Västanbyns skola till Murgårdsskolan.
Efter att allt flyttande är klart så ska Västanbyns skola vara en F-3-skola, medan Murgårdsskolan blir en 4-9-skola. Sjätteklassarna flyttades redan nu i höst till Murgårdsskolan och nästa läsår är det tänkt att även årskurs fyra och fem ska börja flyttas.
Få svenskar
Andelen invandrare har ökat snabbt på Murgårdsskolan de senaste decennierna. År 2002 var fem procent av eleverna på den ena av de två skolenheter som fanns då födda utomlands. Tio år senare, 2012, hade andelen ökat till 28 procent.
Därefter slutade Skolverket redovisa statistik över utlandsfödda på Murgårdsskolan, men “andel nyinvandrare”, som redovisas istället, talar för en kraftigt ökande andel icke-svenska elever på skolan för varje år som gått sedan dess.
Idag dominerar invandrarna skolan och en stor andel av eleverna har svårt att klara kunskapskraven. Många behärskar inte svenska språket.
Natalie Ramstadius är mamma till en flicka på Västanbyns skola, som om ett par år kommer flyttas till Murgårdsskolan. Om politikernas plan blir verklighet vill säga.
– Den skolan har haft problematik i så pass många år. I mer än tio års tid. De säger att de sätter in resurser och gör insatser, men vi får inget svar på vilka insatser som görs. Det kanske inte hjälper att bara sätta in en stödlärare, säger hon kritiskt till Samnytt.
“Bara bra att de blandas”
Men det är inte att barnen blandas med invandrarelever som oroar föräldrarna i Västanbyn. Åtminstone inte de vi pratar med.
– Nej, det har absolut inget med det att göra. Vi har flera gånger sagt att vi tycker det är synd att det bara är svenska barn på Västanbyns skola. Vi har sagt att vi tycker att det ska blandas upp mer, bedyrar Natalie Ramstadius.
– Det har absolut inget att göra med att de har utländsk bakgrund. Det gör mig ingenting. Det är bara bra att de blandas, förtydligar hon.
Inte heller Camilla Fagerlund ser några problem med integrationsplanerna i sig.
– Det har jag ingenting emot, säger hon.
Längre väg till skolan
Istället är det som mest tycks oroa föräldrarna i Västanbyn att deras barn får betydligt längre väg till skolan. Natalie Ramstadius berättar att hon och hennes sambo köpte hus i villaområdet för att dottern skulle ha nära till skolan. De bodde tidigare inne i stan.
– Vi tycker det är för jäkligt. Vi flyttade hit för ett år sedan. Till ett lugnt område där vi kunde känna oss trygga med att hon kunde gå till och från skolan själv när rätt ålder var inne, säger hon.
Sambon Mathias Jansson håller med.
– Jag tycker att det är för jävligt att det blir såhär. Vi bor alldeles bredvid Västanbyns skola, säger han till Samnytt.
– Jag gick på den här skolan när jag var liten. Sedan är det en omtyckt skola. Vi flyttade hit för att vara helt säkra på att vi skulle få en plats här.
Stängd skola öppnas tillfälligt
För att genomföra integrationsflytten har kommunen beslutat rusta upp och tillfälligt öppna en tredje skola, Sandbackaskolan, som lades ned för nästan tjugo år sedan. Fast bara under en övergångsperiod.
– Man rustar den för X antal miljoner, och sedan stänger man ned den efter tre år ungefär, konstaterar Camilla Fagerlund.
En av förklaringarna till omorganisationerna på Västanbyns skola och Murgårdsskolan uppges nämligen vara platsbrist på den försnämnda skolan. Men Fagerlund menar att de pengar som nu läggs på att tillfälligt rusta upp Sandbackaskolan, istället hade kunnat användas för att bygga ut Västanbyns skola.
– De skyller på utrymmesbrist på Västanbyn. Det var därför man flyttade åskurs sex. Hade det varit utrymmesbrist så hade man kunnat vidta åtgärder mycket tidigare, säger hon.
Camilla Fagerlund är så missnöjd med skolflytten att hon och hennes man dragit kommunen inför domstol. I förvaltningsrätten. Och förlorat.
– Jag orkade inte överklaga det, för det stod att det var ett beslut vi inte kunde överklaga, säger hon.
Vill byta kommun
Om Västanbyns skola förblivit en F-6-skola så hade barnen ändå blandats från årskurs sju och framåt. Men Natalie Ramstadius påpekar att många föräldrar från och med den årskursen hittar andra skolor för sina barn. I Gävle som ligger drygt två mil bort.
– Många väljer andra skolor, som Engelska skolan eller Prolympiaskolan som är idrottsinriktad. Så där hade man haft en chans att komma in på högstadiet, säger hon.
Och nu tittar hon och sambon Mathias på möjligheterna att hitta ett alternativ till Murgårdsskolan för sin dotter.
– Vi har kollat på möjligheter på andra orter, förutom Sandviken, om vi eventuellt ska söka dit, säger hon.
Så ni funderar över att flytta er dotter till en annan kommun?
– Ja.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.