acosta-trump-83773
Utrikes

Domare tvingar Vita huset återlämna bråkande journalists ackreditering

Publicerad 11/16/2018
Annons

CNN-journalisten Jim Acostas som många menar olämpliga uppträdande under en presskonferens i Vita huset ledde till att han fråntogs sin pressackreditering. Nu har en federal domare beordrat Vita huset att återlämna den. Frågan ska dock slutgiltigt avgöras i domstol.

Det var vid en presskonferens som president Donald Trump höll i samband med mellanårsvalen som CNN-journalisten Jim Acosta började kasta anklagelser mot presidenten, avvika från ämnet, vägra lämna ifrån sig mikrofonen och i samband med det även gjorde fysiskt motstånd mot en ung kvinnlig pressekreterare.

LÄS MER: CNN-journalist vägrade lämna ifrån sig mikrofonen under pressträff med Trump – portas från Vita huset

Acosta fick en utskällning av presidenten för sitt beteende och efteråt vidtogs den disciplinära åtgärden att frånta Acosta dennes pressackreditering. I stället för att be om ursäkt för sin medarbetares uppförande och sätta en annan journalist på uppdraget, valde CNN att stämma Vita huset för att få beslutet om indragen ackreditering hävt.

LÄS MER: CNN stämmer Donald Trump efter reporter portats från Vita huset

Den federala domare, Timothy Kelly, som fick ärendet på sitt bord har tidigare beslutat till Trumps fördel och många trodde därför att han skulle avvisa CNN:s krav. Kelly beslöt dock tvärtom att beordra Vita huset att ge Acosta sin ackreditering tillbaka.

LÄS MER: Acosta vs Trump – en studie i fake news och värre

Domarbeslutet gäller emellertid endast tillfälligt. Vita huset anser att beslutet att återkalla Acostas ackreditering var korrekt och saken kommer senare att avgöras i domstol, där Vita huset uppger att man kommer att ”försvara sig kraftfullt”.

https://twitter.com/BreakingNLive/status/1063501175138471936

Det framgår inte av medierapporteringen vilken frihet Vita huset har att förklara enskilda journalister icke önskvärda.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
847Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons