dom-bilattack-73663
Inrikes

Dömdes för mordförsök efter bilattack – frias nu av hovrätten och slipper utvisning

Publicerad 7/9/2019
Annons

I samband med ett gatubråk utanför en nattklubb i Kristianstad augusti förra året satte sig 25-årige statslöse palestiniern Wael i sin bil och körde in i en grupp människor. Två svenskar skadades, varav en allvarligt. I tingsrätten dömdes Wael till 11 års fängelse och utvisning för försök till mord. Hovrätten undanröjer nu påföljden och häver utvisningsbeslutet.

Det är kändisadvokaten Leif Silbersky, som Wael inför överklagandet bytt till, som i den högre instansen lyckats så tvivel om huruvida det verkligen var hans klient som framförde bilen vid det aktuella tillfället. Detta trots att vittnen sett Wael köra bilen och att den person som Wael namngett som den som i stället ska ha kört bilen visat sig vara påhittad och inte existera.

Uppgifter i förundersökningen pekar på att personen ifråga är en identitet som Wael och andra i hans familj konstruerat för att bland annat använda för att registrera fordon på som man av olika skäl själva inte velat stå som ägare till. Silbersky lyckades dock övertyga hovrätten om att det inte är helt uteslutet att en sådan person kan existera.

Döms för narkotikabrott
Wael dömdes i tingsrätten även för narkotikabrott. I den delen gör hovrätten ingen ändring men efterger samtidigt hela den påföljd som den lägre instansen utdömt eftersom Wael får tillgodoräkna sig den tid han suttit häktad, vilken vida överstiger narkotikabrottets straffvärde.

Friades från användning av falskt körkort
Wael åtalades i tingsrätten även för brukande av falsk urkund och olovlig körning men friades redan i den lägre instansen på de punkterna. Domstolen resonerar att det utländska körkort som Wael uppvisat inte med 100 procents säkerhet kan sägas vara förfalskat även om det mesta talar för detta. Wael får därför tillbaka körkortet som tidigare beslagtagits av polisen.

Att domen undanröjs innebär också att de personer som skadades vid attacken går miste om de utdömda skadestånden.

Brodern friades tidigare
I tingsrätten åtalades även Wael bror Ahmed, även han ”medborgare i ockuperat palestinskt område” för anstiftan av försök till mord. Ahmed friades redan i tingsrätten som också avslog åklagarens yrkande på utvisning. Hovrätten skriver i det överklagade ärendet att man fastställer tingsrättens domslut gällande Ahmed utan några ändringar.

I en kommentar till SVT Nyheter förklarar sig Waels advokat Leif Silbersky vara nöjd med domen och är kritisk till tingsrättens som han menar felaktiga dom.

– Tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering. Det går inte att utesluta att det var någon annan som körde bilen som körde på personerna.

Kan begära skadestånd för häktningstiden
I samband med hovrättens dom släpptes Wael ur häktet. Det framgår inte huruvida han kommer att begära skadestånd för häktningen, något han enligt svensk lag har rätt att göra.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons