USA:s tidigare president Donald Trump menar att Kina måste ta ansvar för utbrottet av Covid-19, som under flera år hållit världen i sitt grepp och medfört enorma kostnader i både pengar och människoliv. Uttalandet kommer efter att flera tunga instanser gått ut med att viruset sannolikt härrör från en labbläcka.

Det är den brittiska tidningen Daily Mail som publicerat en debattartikel i vilken Donald Trump uttrycker att Kina måste hållas ansvarigt för utbrottet av Covid-19. Den senaste tiden har flera tunga instanser, däribland FBI och amerikanska energimyndigheten, gått ut med att viruset sannolikt härrör från en labbläcka. Det bryter mot den tidigare uppfattningen om att viruset kunde spåras till djurriket.

LÄS ÄVEN: Myndighet bekräftar: Coronaviruset kom från labb

Labbhypotesen var under lång tid kontroversiell och framställdes som en konspirationsteori. En av orsakerna till den hållningen var att Trump ställde sig bakom den och att få inom etablissemanget hade beröringsskräck visavi den dåvarande presidenten.

Efter maktskiftet i Vita huset och när det visat sig att viruset mycket väl kan härröra från en labbläcka menar Trump att det viktigt att de som av desniformerade om virusets ursprung hålls ansvariga. Till dessa räknar Trump Kina, som han hävdar ljög om vad de visste om viruset, samt ett flertal aktörer inom amerikanska hälsovårdsmyndigheter.

Hela det globalistiska etablissemanget – från Världshälsoorganisationen, till media, till Anthony Fauci, till hälsomyndigheterna, till de korrupta teknikjättarna i Silicon Valley, till Joe Biden – arbetade stenhårt för att tysta, censurera och stänga ner varje uppfattning om att den så kallade ’labbläcka’ -teorin kunde vara sann.

Trump anklagar auktoriteter som dessa för att ha gått det kinesiska kommunistpartiets ärenden genom att försvåra diskussionen om virusets egentliga härkomst. Han är också kritisk mot den nuvarande presidenten Joe Biden för att ha stängt ner hans egen utredning om hur viruset hade uppstått. Även Världshälsoorganisationen (WHO) får hård kritik av Trump för att man ensidigt tog Kinas parti under pandemin.

Världshälsoorganisationen måste också hållas ansvarig. WHO gick Kinas ärenden under hela processen. De gav sitt stöd till ’naturligt ursprung’-teorin och misslyckades helt med att utreda möjligheten att viruset kom från ett labb. Genom sitt agerande täckte de upp för Kina hela tiden.

Trump säger att han anser att USA bör lämna WHO eftersom organisationen genom sitt samröre med Kina saknar trovärdighet. Vidare kräver Trump i artikeln i Daily Mail att Kina som en del av sitt ansvar för pandemin kompenserar resten av världen ekonomiskt.