Syftet är att med lekfullhet och fantasi visa på allas lika värde.

Med start om ett par veckor ska Stefan och Mats Andersson, eller Lady Busty och Miss Shameless, läsa sagor för barn på Malmö stadsbibliotek i full utstyrsel.

– Vi är HBTQ-certifierade och jobbar aktivt med sådana här frågor. Det var de som kontaktade oss och frågade om vi vill göra detta och det ville vi, säger Johan Björkwall, kommunikatör på stadsbiblioteket till 24Malmö.

Konceptet med Drag Queen Story Hour kommer från San Francisco och har nu tagits till Sverige av paret Andersson som tror att det är ”jättenyttigt” för barnen.

– Drag queens finns ju mest på TV, nattklubbar och prideparader, ofta inte så nära barnen. Men barnen är så spontana och inte rädda för att fråga vad som helst.

Första gången de provade konceptet i Sverige var på Malmö Pride i fjol och man hoppas på att med lekfullhet och fantasi visa på allas lika värde.

– Alla är olika. Vi kommer från olika håll, olika kulturer, vi är annorlunda och beter oss olika från varandra. Det är viktigt att man inte är rädd för det där lite okända som man inte sett förut.

Sagorna man kommer läsa ska visa på andra möjligheter än att pojkar bär blått och flickor rosa.

– En drag queen är ju en kille eller en tjej som klär ut sig. Det är som ett skådespel, en sagofigur. Vi vill förmedla det positiva, glädje, lek, show och att man inte ska vara rädd. Det är viktigt att bryta begränsningar och normer och vi vill visa att det är roligt att inte ha begränsningar, förklarar Stefan Andersson.