217101
Vetenskap

Drönarfångande drönare ska stärka säkerheten vid vinter-OS

Publicerad 2/6/2018
Annons

Drönare har blivit populära i Sydkorea och det har inte undgått organisatörerna av vinter-OS i Pyeongchang som inleds idag. Oron för att drönare ska störa evenemanget har lett till åtgärder.

Värsta-scenariot är en drönare med en bomb som flyger in i en buss, vilket en insatsstyrka övade på att stoppa inför tävlingen. De sköt ner drönaren innan den nådde fordonet.

Inga specifika terrorhot är kända och det faktum att Nordkorea ställer upp har minskat oron för att de kommer försöka störa spelen på något sätt. Men personalen som uppskattas till 60 000 personer har tränats för att garantera säkerheten under spelen.

Luftrummet över och runt OS-området har förklarats en icke-flyg-zon för flyg som inte är auktoriserade, och en speciellt drönar-radar har utvecklats av Korea Advanced Institute of Science & Technology för att göra luftrummet säkert.

Lokala tidningar har också rapporterat att de kommer använda sig av störsignaler som tar över kommunikationen mellan drönare och piloten och tvingar ner drönaren på marken på ett säkert sätt. I extrema fall kan en helikopter sättas in där specialstyrkor kan skjuta ner drönaren i luften.

Även drönfångardrönare kan sättas in. Kraftfulla drönare utrustas med nät som fångar in och oskadliggör en illegal drönare. Det är dock osäkert hur effektiv den metoden är då den kräver en väldigt skicklig pilot i vad som kan bli en lång ”katt och råtta”-jakt. Sådana drönare sågs först i Japan 2015 där Tokyo-polisen gjorde en demonstration av dem.

Annan utrustning för att skydda deltagare och besökare involverar lågt flygande flygplan med ansiktsigenkänningsteknologi. Dessa kameror sägs kunna övervaka aktiviteter på marken med stor precision och snabbt varna säkerhetspersonal på marken om de upptäcker något.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons