Att styra ett tungt flygande objekt med snurrande propellrar är ingen bra idé vid berusning. Därför har delstaten New Jersey i USA kriminaliserat att flyga drönare om man är påverkad av droger eller alkohol, så kallat ”drunk droning”.

Vi vet alla farorna med att köra bil påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel. Men en ny företeelse är att köra en drönare i påverkat tillstånd. Delstatens statsparlament röstade därför nyligen med 65 röster mot 0 för att anta lagförslaget som kriminaliserar detta.

Har man mer än 0,08 procent alkohol i blodet eller droger kan man få upp till sex månader i fängelse, 1000 dollar i böter eller båda beroende på omständigheterna.

Ytterligare 38 andra delstater överväger liknande lagstiftning.

Om drönare används för att störa brandmän eller säkerheten vid fängelser räknas det som ett allvarligare brott än ”drunk droning” och kan resultera i 18 månaders fängelse eller 10 000 dollar i böter.

Exempelvis fick en berusad underrättelseagent för sig för några år sedan att klockan 3 på morgonen flyga en Phantom 4-drönare från en kompis balkong. Men han misslyckades med att kontrollera maskinen och den kraschade i Vita Husets trädgård och skapade en säkerhetssituation.