➤ MORD 36-årige Abdullah kom till Sverige 2010 från Kuwait som statslös. Under vistelsen i Sverige har han begått en lång rad grova brott och två gånger dömts till utvisning. Nu sitter han häktad misstänkt för mord.

Häktad för samma mord är även 42-årige Faleh. Han är hemmahörande i något arabiskspråkigt land men de svenska myndigheterna har inte lyckats fastställa vilket, och även han betraktas därför som statslös.

Det var i maj i år som en 45-årig man knivmördades i en hundrastgård på Södra skolgatan i centrala Malmö. Abdullah och Faleh greps som misstänkta för mordet och har på sannolika skäl – den högra misstankegraden – häktats som misstänkta för mordet.

Samhällsnytt har i skrivande stund inte lyckats fastställa 42-årige Fahles vistelsestatus i landet eller tidpunkt för när han kom till Sverige. Han är, så vitt Samhällsnytt kunnat utröna inte tidigare dömd för brott i Sverige.

36-årige Abdullah har däremot ett digert belastningsregister. Han är dömd för bl.a. våldtäkt, butiksstöld, våld och hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga hot, grov misshandel, brott mot knivlagen, skadegörelse och sexuellt ofredande.

Abdullah är också dömd till utvisning två gånger men på grund av att han är statslös, har Kuwait som han kom ifrån vägrat ta emot honom.

Trots det digra brottsregistret, utvisningsbesluten och att han vid rättspsykiatriska undersökningar konstaterats vara extremt våldsbenägen och har en tung missbruksproblematik, har Abdullah tillåtits att vistas fritt i Sverige. Nu sitter han alltså häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Abdullah har erbjudits genomgå ett behandlingsprogram för sitt missbruk och sin bristande impulskontroll, Han har emellertid vägrat underkasta sig programmet.