Nyligen meddelade regeringen att man säljer statliga Bilprovningen och snart kan fler bolag följa. Bland de som kan säljas av finns Vattenfall, Apoteket och PostNord.

Trots att Bilprovningen värderades till 300 miljoner betalade tyska TÜV Rheinland AG 1,2 miljarder kronor. Skälet sägs vara att varumärket är så starkt i Sverige.

Per Östensson är tidigare opolitisk sakkunnig på finansdepartementets budgetavdelning och har på uppdrag av Kommissionen för skattenytta tagit fram en lista över vilka statliga bolag som helt eller delvis kan säljas till privata intressenter. Här kan staten dra in minst 380 miljarder kronor.

– Med tanke på hur mycket mer marknaden var villig att betala för Bilprovningen kan min sammanlagda värdering också vara i underkant. 380 miljarder kronor är välkomna pengar för statskassan. Jag tycker att det är en bra idé få loss den här pengen men ändå fortsätta äga de samhällsviktiga bolagen. Jag hoppas att fler bolag står på kö för försäljning, säger Per Östensson till Tidningen Näringslivet.

Efter försäljningen av Bilprovningen äger svenska staten 42 bolag varav de flesta är vinstdrivande.

LÄS ÄVEN: Regeringen säljer Bilprovningen till utländskt bolag

Här är bolagen Östensson tycker staten kan sälja av helt eller delvis härnäst:

Vattenfall: 100 miljarder kronor

LKAB: 90 miljarder kronor

Akademiska Hus: 42 miljarder

Sveaskog: 40 miljarder

Sebastian Wikström, CC BY-SA 4.0

SBAB: 10 miljarder

Telia: 30 miljarder

Jernhusen: 15 miljarder

Apoteket: 10 miljarder

Svenska spel: 10 miljarder

PostNord: 6 miljarder

Andra bolag som Östensson menar kan säljas helt liksom Bilprovningen är SJ, Lernia, GreenCargo, InfraNord, Svevia, Saminvest, Rymdbolaget, Statens Bostadsomvandling och Swedfund.

Han listar också mindre bolag där staten bör sälja men behålla ett majoritetsägande som Systembolaget, Swedavia och Teracom.

Lundberg: Marknaden bättre ägare

På Kommissionen för skattenytta anser man att staten inte är en bra bolagsägare och att den privata marknaden sköter affärerna bättre. Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi vid IFN, håller med.

– Det krävs en viss kompetens för att äga och styra bolag. Det är långt ifrån säkert att staten har den bästa kompetensen. I många fall kan det tvärtom vara bättre att staten säljer ett bolag till någon som kan utveckla verksamheten, hitta nya idéer internationellt och expandera. Det blir en annan dynamik med en privat ägare, säger han.

LÄS ÄVEN: Löfven blir konsult – ska föreläsa om hur man driver en organisation