På tisdagskvällen höll tidigare EU-toppen Fredrick Federley (C) en föresläsning hos Svenska kyrkan i Mölndal. Federley var inbjuden för att representera Centerpartiet i en av flera temakvällar där riksdagspartierna talar inför det kommande valet. Politikern berörde värderingar och kom flera gånger in på vad han menar är ett osunt hatdrev i sociala medier samt media.

Det är Stensjökyrkan som anordnar vad de kallar för temakvällar om svenska värderingar. Nio talare har bjudits in till lika många kvällar. En företrädare från varje riksdagsparti samt invandrarpolisen Nadim Ghazale som enligt programmet ska bidra med ett ”invandrarperspektiv”.


LÄS ÄVEN: Fredrick Federley talar i kyrkan om kärlek och kristna värderingar

Federley talade bland annat om liberalism, kristna värderingar och Centerpartiets hållning i olika frågor. Åhörarna fick även höra Federley berätta att han är utsatt för ett hatdrev och den så kallade ”cancel-kulturen” som ätit upp honom – vilket gjort att han tagit steget bort från rampljuset.

– I mitt fall handlar det om någon kontaktsynd. Jag har haft kontakt med en person med ett vedervärdigt förflutet och därför ska jag bort ur samhällsbilden. Jag har inte pratat om den situationen i detalj överhuvudtaget och allt som står om det stämmer inte. Men det får vara så, sa Federley.

Vidare ser han ett problem med sociala medier och vad han kallar för ”bloggar” som publicerar nyheter som påstås inte vara sanna.

– Jag tror att vi behöver mentalt vaccinera oss och behöver bli vuxna i vårt användande av sociala medier. Allt som står på nätet är inte sant. Allt som skrivs på nätet behöver inte vara riktig levande människa.


Se hela föreläsningen och frågestunden nedan:

Federley: ”Jesus – hokus pokus som tomtar o troll”

Federleys nya intresse för kyrkan är något som går stick i stäv mot hans tidigare syn. Samnytt tidigare har uppmärksammat ett antal Twitterinlägg som Federley har publicerat i sociala medier. I dessa inlägg framför C-toppen hur han upplever Gud och Jesus som ”hokus pokus likt tomtar o troll” men även att religion är ”goja”.
LÄS ÄVEN: Kyrkopolitikern Federley (C): ”Jesus är hokus pokus”