I februari kunde Samnytt avslöja att en av personer i det gäng som åtalas för grov misshandel mot en man i Lund, som hämnd för en polisanmälan om sexofredande mot en 11-årig flicka, arbetar som elevassistent på en grundskola i Malmö. Nu ska kontrollen av belastningsregister vid anställning av elevassistenter ses över i staden.

Samnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat fallet med den brutala misshandeln utanför Högevallsbadet i Lund efter att några tonårspojkar dragit ned den underåriga flickans bikiniunderdel. Flickan är dotter till hans dåvarande flickvän.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Åtalad i gäng som drog ned bikini på elvaårig flicka arbetar som elevassistent

På onsdagen meddelar SD Malmö att tack vare ett nämndinitiativ från partiet ska kontrollen av belastningsregister vid anställning av elevassistenter ses över. Det belastningsregister som i dag visas upp är begränsat där exempelvis misshandel, narkotikabrott och stölder – vilket elevassistenten dömts för – inte framgår.

Det innebär även att grundskolepolitiker ska träffa ledningen för Mellanhedsskolan för att diskutera situationen där.

Våldtäkt

Utöver att den åtalade elevassistenten arbetar på just Mellanhedsskolan har ett tidigare fall där handlat om en annan elevassistent som våldtog en tolvårig elev.

Enligt oppositionsråd Magnus Olsson (SD), som skrivit nämndinitiativet, är det av yttersta vikt att han och andra politiker får träffa skolledningen.

– Deras sätt att hantera våldtäkterna lämnar frågetecken, och vi vet att det har förekommit andra oegentligheter på Mellanhedsskolan.

LÄS ÄVEN: Gäng slet av 11-årig flickas bikini på badhus – pappa stampades i huvudet