På onsdagen kunde Samhällsnytt avslöja hur centertoppen Christer Yrjas som är ordförande i kommunfullmäktige och familjenämnden i skånska Tomelillla samtidigt lever med en flerfaldigt dömd pedofil. När Samhällsnytt konfronterade politikern tonade han ned allvaret i pedofilens gärningar med att det inte handlade om grova övergrepp och att man måste se människan bakom. På torsdagen avgick Yrjas från sina uppdrag.

Samhällsnytt har de senaste veckorna följt blåsvädret kring Centerpartiet efter att den centerpartistiske EU-toppen Fredrick Federley avslöjades vara i parrelation och sambo med en en dömd pedofil som begått 22 barnvåldtäkter. Federley avgick nyligen från alla politiska uppdrag.

LÄS ÄVEN: C-politikern hade pedofilträffar på gården – är ordförande i familjenämnden

47-årige Christer Yrjas som är hemmahörande i Agusa i området Degeberga i den skånska kommunen Tomelilla har flera tunga politiska uppdrag för Centerpartiet. Sedan valet 2018 tjänstgör han som ordförande för kommunfullmäktige och är även ordförande i familjenämnden.

Christer Yrjas (C). Foto: Faksimil Facebook

Samhällsnytt kunde visa hur centertoppen lever med en pedofil som dömts för sexuella övergrepp mot barn och upprepade gånger dömts för barnpornografibrott, varav den senaste gången vid årskiftet.

Vidare kunde vi även avslöja att Yrjas haft ytterligare två pedofiler som gäster på sin gård – varav en som uppges vara involverad i en ”pedofilring”.

Yrjas: ”Ett teg tillbaka så C kan fortsätta framåt”

När vi konfronterade Yrjas över telefon tonade han ned allvaret i pedofilens brott och berättade att man ”måste se människan bakom”. Efter att avslöjandet fått stor spridning i sociala medier skulle Yrjas på torsdagen meddela lokaltidningen Ystads Allehanda att han lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Brotten är avskyvärda. Jag väljer nu att ta ett steg tillbaka så att Centerpartiet i Tomelilla kan fortsätta framåt, säger Yrjas enligt SR.

Centerpartiet duckar frågor

Samhällsnytt har utan framgång sökt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson för att höra hur han ser på uppgifterna som framkommit i våra artiklar.

Partisekreterare Michael Arthursson. Foto: Faksimil Facebook


LÄS ÄVEN: Centertopp lever med dömd pedofil – ”Måste se människan bakom”

Gillade du avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.