Det internationella ungdomsfotbollsevenemanget Gothia Cup fick nyligen kritik för anpassning till islam. Nu har man tagit till sig av kritiken och drar igång en utbildning i jämställdhet för pojklagen som inte sällan kommer från länder med en ojämställd och misogyn kultur.

Utbildningssatsningen som görs under parollen ”Respect Every Body”, som även innefattar utdelning av informationsmaterial, har som mål att motverka de sexuella ofredanden under turneringen, något som man tidigare haft problem med.

En av de konkreta anledningarna till att Gothia Cup dragit igång ”Respect Every Body” är en händelse under 2016 års turnering, då en 35-årig ledare för ett utländskt lag sexuellt ofredade då tre tonårsflickor. Mannen fick lämna turneringen och dömdes senare i svensk domstol för brotten.

Utbildningen sker i samarbete med organisationen Locker Room Talk vars verksamhet handlar om att utbilda unga killar i jämställdhet i omklädningsrummet. Den aktuella utbildningen sker emellertid på svenska och är endast en halvtimme lång. Den är dessutom frivillig.

Det ifrågasätts om hitresta lag från länder med en misogyn kvinnosyn kan fås att ändra attityd på så kort tid och på ett språk som många inte förstår. En engelskspråkig version av utbildningen planeras dock.