Efter helgens terrordåd i Israel, som firats på Malmös gator av stadens araber, vill Malmö stad göra mer för att stoppa “islamofobi” och “antimuslimsk rasism”. Det skriver kommunen på Facebook
– Det finns motståndare till hur Hamas har reagerat, säger Carolin Sjöholm, som skrev inlägget, till Samnytt.

Under söndagskvällen gav sig hundratals palestinier, araber och andra muslimska folkgrupper, ut på gatorna i Malmö för att fira helgens blodiga terror i Israel, som hittills skördat mer än 1200 dödsoffer. Något som väckt starka reaktioner från terrorfientliga röster.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Palestinier tar över gatorna i Malmö

Det föranledde att Malmö stad, dagen därpå, skrev ett inlägg på Facebook för att markera mot “antisemitism och islamofobi” och om att “förebygga och motverka antisemitism och antimuslimsk rasism”.

“Vi känner med alla drabbade av konflikten i Israel och Palestina”, inleds Facebook-meddelandet där en hjärtemoji placerats efter “Palestina”.

Faksimil

“Finns motståndare till Hamas”

Att Malmö stad skriver om så kallad islamofobi och antimuslimsk rasism efter ett terrordåd riktat mot judar, vilket dessutom firas av muslimer i Malmö, väcker reaktioner.

Carolin Sjöholm arbetar som kommunikatör på Malmö stad. Hon berättar för Samnytt att det var hon som skrev det uppmärksammade Facebookinlägget i måndags.

– När det händer saker i Israel och Palestina så har vi sett i många år att retoriken från olika grupper gentemot den andra gruppen hårdnar. Så vi ser generellt ett ökat uttryck för antisemitism och antimuslimsk rasism i debatten och också kopplat till vår stad, säger hon till Samnytt.

Har ni ett stort problem i Malmö med judar som uttrycker sig hatiskt mot muslimer, eller hur tänker du?

– Det handlar inte bara om de här två grupperna. Det är helt andra grupper som varken identifierar sig som judar eller muslimer som uttrycker sig mot de här grupperna, och det går inte alltid att identifiera vem som är jude och vem som är muslim i en debatt.

Enligt Carolin Sjöholm är det vikigt att även lyfta fram och markera mot islamofobi och antimuslimsk rasism, på grund av de starka reaktioner terrorn väcker i omvärlden.

– Det ökar också när det händer saker i Israel och Palestina. Precis som det finns grupper och individer som är motståndare till hur staten Israel reagerar, så finns det motståndare till hur Hamas har reagerat, säger kommunikatören.

“Vi pratar generellt”

Carolin Sjöholm hävdar sedan att måndagens Facebookinlägg inte har något med firandet av Hamas terrordåd att göra.

– Vi går ut och pratar generellt mot våra över 300 000 medborgare. Vi kan inte som kommun adressera vissa specifika individer i staden. Det gör vi aldrig, oavsett vad det handlar om.

Har det varit några som firat terrordåd eller dödandet av civila palestinier?

– *Nio sekunders tystnad*.

– Vi sitter inte och kartlägger hur Malmöborna uttrycker sig och vad Malmöborna gör.

Men det måste väl anses allmänt känt vid det här laget att det var sådana scener på Malmös gator (där Hamas terrordåd firades)?

– Inte bara i Malmö. Det var i flera städer. Även i Stockholm, Helsingborg, Västerås och Kristianstad.

– Vi pratar till alla invånare och vi pratar brett utifrån det som är kommunens uppdrag och ansvar, säger Carolin Sjöholm.

LYSSNA HÄR: Hela intervjun med kvinnan bakom Malmös Facebookinlägg