LEDARE • Bankerna betraktas i gammelmedia, och av politikerna, tyvärr som heliga. Man bedyrar hur ”viktiga” de är för samhället och ekonomin, troligen utan att närmare begrunda deras verksamhet, eller de fördelar de åtnjuter. Samhället, alltså i grunden medborgarna även om de är långt från besluten idag, har gett dem makt att skapa pengar, och dessutom ta ut ränta på påhittade ”krediter”. Sen kom Bank-ID. Väldigt bekvämt men ytterligare en maktfaktor till bankerna. Vi har sett dem på högst godtyckliga, ibland rent politiska, grunder neka folk bankkonton, samtidigt som de gör det omöjligt att verka med kontanter. Detta måste få ett stopp och reverseras, annars är vi fast i en digital diktatur efter storföretagens godtycke.

Det finns en hel del att säga om nuvarande banksystem. Exempelvis systemet med att bankerna hittar på pengar från ingenting som de sedan tar ränta på från folket de lånar ut till. Ett besynnerligt system egentligen. Ett annat problem är bankernas godtyckliga nedstängningar av andras konton, som förvärras av kriget mot kontanterna, som drivs på av bankerna. Samnytt gjorde en dokumentär om detta som du kan se här. I takt med att kontanter allt mer inte går att använda hamnar alla i händerna på främst de fyra stora bankerna, som allt mer missbrukar sin makt över deras kunder på allt mer på politiska grunder.

Samnytt har skrivit flera artiklar om det: Före detta SD-profilen som nekades bankkonto, hur Swebbtv:s bankkonto spärrades, hur Swedbank stängde Widar Nords konto för att han står bakom Fria Tider. Han vann dock i domstol mot Swedbank, vilket var av stor vikt. Nordea sa också upp ett annat företags bankkonto efter 20 år. Vår före detta skribent Mira Aksoy fick sitt konto nedstängt, när hon låg sjuk på sjukhus. Svenska storbanker portade år 2021 ett flertal spelbolag, trots att de arbetade under svensk licens. Det finns fler exempel från Sverige men det sker såklart inte bara i här.

Strax efter att Trump avslutade sitt presidentskap så valde storbanker att kasta ut Trump och hans företag. Även den brittiske politikern och mannen bakom Brexit, Nigel Farage, fick sina konton nedstängda. En fransk bank stängde det invandringskritiska partiet Nationella frontens konton.

Agerar totalitärt

I Sverige skyller de alltid på ”kundkännedom” – ett ytterst luddigt begrepp som kan betyda vad som helst numera och används godtyckligt av bankerna som en ursäkt för att agera totalitärt. För det är precis vad det är.

I ett samhälle när dels kontanterna försvinner – en medveten agenda såklart från bankerna – dels alla transaktioner, löner, betalningar sker digitalt så blir bankkonton helt centrala såklart för att ens överleva. För att handla mat, betala hyran och allt annat. Lika centralt blir det såklart för ett företag; att betala deras räkningar, att få in pengar från kunderna. Det räcker med en rätt kort period för att rasera ett företag om en bank väljer att blocka dess tillgång till de digitala tjänsterna.

Frågan aktualiserades nyligen när Nordea meddelade flera svenskar, boende i bland annat Thailand, att de tänker avsluta deras konton och bankkort samt BankID. De skyller som alltid på ”regleringar” eller lagar men det är en schimär. En lokal bank erbjöd en av de drabbade kort och Bank-ID trots vad storbankerna skyllde på. Det går alltså om man vill och det finns mig veterligen ingen lag som förhindrar svenska medborgare utomlands. Det handlar snarare om bankernas ovilja till vissa kunder.

När Nordiska Motståndsrörelsen fick sitt konto nedstängt sa Norrbärkes sparbanks VD, Mats Larsson, följande:

– Jag sticker ut nacken när jag gör det här men det är ett beslut helt grundat på värderingar.

Även om jag, liksom Mats Larsson, starkt ogillar NMR:s åsikter så ska det inte vara möjligt för en bank att på godtyckliga politiska grunder stänga av någons konto; privatperson, företag eller någon annan organisations. Det ska endast få ske om kontot används för brottslig verksamhet och då endast efter att en rättsvårdande myndighet begärt det, uppbackat av domstolsbeslut i slutändan.

Måste stoppas

Bankerna har idag en oerhört priviligerad ställning i samhället: de ges rätten att hitta på nya pengar i form av krediter som de sedan tjänar pengar på genom räntor samtidigt som de är skyddade av staten när de försätter sig själva i ekonomisk kris på grund av högt risktagande. De är närmast kvasimyndigheter men agerar som om de inte vore det. För att se hur bisarrt de kan agera rekommenderar jag att ni tittar på intervjun vi gjorde med Widar Nord tidigare. Det visade sig nämligen att Swedbanks till domstolen inlämnade dokument var manipulerade. När Widar Nord krävde att få se det oredigerade dokumentet, för att motbevisa Swedbanks påstående, avslog tingsrätten begäran.

Gammelmedia älskar såklart när bankerna stänger ner politiska motståndare, oavsett om det är NMR, Donald Trump eller Fria Tider. I denna situation, när bankerna springer vänsterglobalisternas ärenden, ifrågasätter ingen förtrycket utan det stöttas istället. Media skriver indignerade artiklar om det orimliga i att politiska motståndare ska få ha bankkonton och glädjs när deras tillgång till betalningssystemen tas bort.

Det är samma visa varje gång: vänstern älskar när förtryck sätts in oavsett om det handlar om att spärra Samnytts tillgång till Googles reklamnätverk, ändra svensk yttrandefrihet för att blidka våldsamma muslimer eller utesluta folk och företag från det livsnödvändiga betalsystemet.

Detta måste stoppas.

Hand i hand med vänstern

Vänstern gömmer sig bakom floskler om demokrati, ”allas lika värde” och låtsas vara seriösa och ansvarstagande när de står där i någon fin kostym och pratar lågmält och till synes allvarligt. Det är en fasad. De gömmer sin totalitära ådra bakom en fin fasad av fejkad seriositet men det är aldrig långt till deras längtan till socialistiskt förtryck i Stalins, Maos och Pol Pots anda, även om detta är på en mildare och mer sofistikerad nivå.

Sossarna i Sverige är inget undantag och de har en blodbesudlad och avskyvärd historia bakom sig, vilket SD uppmärksammade i en video om deras historia.

Det är därför vi inte hör några protester från dem eller från gammelmedia. De och bankerna går nämligen hand i hand med ett tilltagande förtryck. De enda som protesterat litegrann är SD, eller snarare Björn Söder, som år 2021 krävde svar från regeringen om bankernas avstängningar. Det var ett bra initiativ men det måste göras mycket mer.

1) Lagen rörande hur och när bankerna ska få stänga av privatpersoner eller företag måste skärpas. De ska inte få använda ”kundkännedom” så godtyckligt och löst som idag.
2) Staten ska börja tillhandahålla banktjänster till både privatpersoner och företag. Detta för att garantera att alla har möjlighet att vara en del av det numera nästan helt digitala banksystemet. Det kan vara en enkel tjänst för överföringar, swish och dylikt, men måste vara funktionellt. Staten garanterar förvisso långt ifrån alltid rättvisa men med en lagreglerad statlig banktjänst som lättare kan hållas ansvarig för övergrepp över friheten för de enskilda.

Jag är samtidigt medveten om att Sverige är en ”dröm” för kriminella som sysslar med penningtvätt, som det beskrevs av en inom rättsväsendet som jobbat med såna frågor. Den källan efterfrågade mer kontroll från bankernas sida för att komma till rätta med problemet. Det behövs säkerligen göras mycket inom det området, men det arbetet får inte ge bankerna makt att politiskt förtrycka personer eller företag. Det måste gå att kombinera ett effektivt rättsväsende med skydd för de som ska skyddas.

Utöver detta behövs samtidigt en bredare debatt om det jag nämnde i början, nämligen bankernas rättighet att skapa krediter som de kan ta betalt för av vanligt folk. Men det är en annan och längre historia.

SE DOKUMENTÄREN: KRIGET MOT KONTANTERNA:

LÄS ÄVEN: Björn Söder (SD) kräver svar om bankernas avstängningar