Medias narrativ styr som alla vet det som folk tänker på, pratar om och tycker är viktigt. Ibland, eller ska vi säga ofta, stämmer dock inte medias omvärldsbevakning överens med de riktiga problem vårt land brottas med. Så fyra månader innan riksdagsvalet har svenska folket styrts in på att tänka och prata om Ukraina. Det har framförallt drabbat SD. Därför bör partiet tyst tacka Paludan som satt strålkastarljuset på de riktiga problem som vi bör prata om, men som sossarna helst vill dölja.

De första fem månaderna av detta året har inte varit speciellt bra för Sverigedemokraterna, åtminstone om man ser till opinionsundersökningarna. Nästan alla har visat att SD backar i opinionen, vilket Samnytt rapporterat om. Anledningarna är säkert flera men en stor är att nästan allt fokus har varit på en konflikt någon annanstans, närmare bestämt i Ukraina.

Enligt gängse analyser tyr sig väljarna till regeringen i sådana tider, av någon outgrundlig anledning ska sägas. Det var ju regeringen, tillsammans med resten av Sjuklövern, som i decennier stod och sa att Ryssland inte är något hot, samt avvecklade både det civila och militära försvaret.

LÄS ÄVEN: Här är partierna som förnekade militära hotet

Att folket då skulle samlas kring sossarna är oförklarligt, som så mycket annat med väljarna i det här landet. Men, återigen, det är medias narrativ som sätter spelreglerna i stort. Och deras narrativ är att kavla ut sossarnas senaste utspel brett vilket får dem att framstå som försvarsvänliga och SD som ryssvänliga, trots att SD varnat för Ryssland sedan 90-talet och trots att S raserat försvaret.

LÄS ÄVEN: SD: Vi hade rätt om försvaret

Så när vintern 2022 började och sedan övergick till vår gick allt som på räls för sossarna. Fokus var först på corona sen på Ukraina. Invandringen, brottsligheten, gängkriminaliteten, skjutningar – ja till och med energipriserna – hamnade i skymundan när allt handlade om kriget i Ukraina.

Sen kom Rasmus Paludan.

I en svensk kontext är han typ det hemskaste man kan tänka sig. Konfliktorädd, till och med konfliktsökande, i skarp kontrast till svensk mentalitet och kultur. Det finns säkert många, även svenskar, som tycker det han gör är onödiga provokationer och hade önskat en mer civil debatt istället, om alls.

”Strålkastaren rakt i ansiktet”

Men faktum är att en torftig debatt någonstans inte hade varit ens nära att visa fram den verklighet som Paludans koranbrännarturné har gjort. Hans provokationer har och är centrala i att avslöja vad det är för sorts folk vi har tagit in i landet. Han drar ner brallorna på dem och sätter strålkastaren rakt i deras ansikten – och hela Sverige ser på.

Och vips så kom debatten – som den bör – att handla om inrikespolitiska problem. Och när det väl sker så blir det fullt naturligt att det enda parti som förutsett och försökt göra något åt problemen växer. För idag, vilket Samnytt nyss skrev om, ser SD ut att öka kraftigt, på sossarnas bekostnad.

Så, även om Sverigedemokraterna inte offentligt kan tacka Paludan för att han på egen hand skiftat debatten till Sveriges riktiga problem bör de i det tysta tacka honom. Inte för att det är ett trick, inte för att det är en ”påverkansoperation” (de enda som sysslar med det är gammelmedia) – utan för att han satt ljuset på Sverige riktiga problem, som valet borde handla om.

LÄS MER: Sverigedemokraterna fortsätter tappa röster

LÄS MER: RASET: SD backar stort

LÄS MER: Sverigedemokraterna backar kraftigt