Kent Ekeroth ledare 4

Foto: Polisen/Facebook

Ledare

Ekeroth: ”Varför agerar inte svenskarna mot de låga straffen?”

Publicerad 3/14/2023
Annons

LEDARE. I hela min politiska karriär har jag tjatat om att förändra det oerhört veka svenska rättsväsendet. Men trots många årtionden av bevisligen bisarra resonemang i domstolar, galna domslut och pinsamma och hånfullt låga straff har extremt lite skett. Nu med en ny regering, med stöd av SD för första gången i Sveriges historia, och lite vett förväntar jag mig resultat, och det snabbt.

Det är såklart mordet på 55-årige Fredrik Andersson, ordningsvakt och lokalpolitiker för Medborgerlig samling, som gav upphov till denna text. För återigen har svenskt rättsväsende, ja Sverige som helhet faktiskt, gjort narr av sig självt och av offret och hans anhöriga. För de som missat det dömdes en invandrare för mordet på en oskyldig Fredrik. Han dömdes alltså för lagens värsta brott. Inte för dråp, vållande till annans död eller något sådant utan för mord, som är steget över dråp.

För detta mord, begånget inom ramen för gängbrottslighet dessutom, fick invandraren Frunze Saghatelyan ynka 2 år och 11 månader, att avtjäna i så kallad ”sluten ungdomsvård”. Inte nog med det – medan han var på flykt från polisen fick han medborgarskap. Han är med andra ord fri och ute i samhället innan han är 20 år gammal. Låt det smälta in ett ögonblick.

Han kommer med andra ord vara väldigt ung och kunna njuta av en vacker sommardag. Äta glass på stranden. Gå på bio. Äta god mat. Skratta med vänner. Resa. Ha det kul. Han kommer i princip ha ett helt liv framför sig och dessa 2 år och 11 månader kommer bara vara en krusning, ett gammal minne, som han troligen bara kommer skratta åt.

Känt sedan länge

Fredrik däremot fick inte uppleva resten av sitt liv, med sin familj, sin barn, sina vänner. Hans släkt och vänner kommer plågas troligen varje dag av sina liv för det som berövats dem. Och för allt detta väljer detta veka, patetiska svenska samhället att ge mördaren medborgarskap och ett patetiskt lågt straff.

Vad jag inte förstår, och har inte gjort på några årtionden nu, är varför svenskar inte reagerar mer och starkare på denna uppenbara orättvisa. Detta är ett hån, sa Rasmus Dahlstedt, vän till Fredrik, om domen. Situationen har dock varit som denna i årtionden. Det finns en uppsjö av liknande horribla domslut och straffsatser.

Ta bara Beatrice Fredrixon som ett annat exempel. I maj 2010 stampades hon till döds av en invandrad irakisk kurd med namnet Barzan Othman. Han lockade ut henne till en dunge utanför Västerås. Åklagaren sa att hon drunknade i sitt eget blod. Kurden fick tre års sluten ungdomsvård. Han kom ut i frihet innan han var 20 år gammal och bor än idag kvar i Västerås.

Vetskapen om det patetiska svenska rättsväsendet har med andra ord varit känt länge. Långt innan år 2010 faktiskt. Ändå har inte politiker, förutom från SD, reagerat. Men att svenska PK-politiker inte har vett eller mod nog att göra vad som krävs i detta nya ”spännande” Sverige förvånar kanske inte. Det är ju trots allt de som försatt oss i denna situation. Eller som vi ska vara helt rättvisa är det i förlängningen svenska folket som försatt sig själva i denna situation. De har ju röstat fram dessa politiker och fortsätter att göra det.

Varför reagerar inte svenskar?

Varför sker inga stora protester mot dessa domslut? Varför sker inga demonstrationer mot hånfullt låga straff för mördare? Varför reagerar inte familjerna till de mördade familjemedlemmarna starkare? Varför rentav ser vi inga hämndaktioner från upprörda släktingar som inte anser att samhället utdelat ett rättfärdigt straff?

Det är väl i grund och botten bra att vi inte har klanmentalitet kvar i landet, där släkter tar lagen i egna händer. Men det är något förvånande att jag mig veterligen inte hört en enda gång om en svensk som hämnats ett våldsdåd på en släkting som fått ett lågt straff. Vad tänker släktingarna till Beatrice? Låter man bara det passera, knyter näven i byxfickan och lever med sorgen, medveten om att ens dotters mördare lever i frihet och mår bra?

Jag vet inte. Jag förstår inte varför decennier av politiker och vanliga svenskar låtit denna situation fortgå. Trots svart på vitt hur orättvist vårt rättsväsende är. Hur hånfullt. Hur patetiskt.

Det är inte så svårt

Att göra en förändring av rättssystemet är nämligen inte så svårt. Det behöver inte heller ta så lång tid. Som många redan vet vid det här laget har jag redan lagt hundratals förslag som på riktigt skulle åtgärdat de allra flesta problem:

Riktiga livsstidsstraff, sänkt straffrättsålder till 13, döma unga som vuxna för grova brott, DIKO-lagar mot organiserad brottslighet och en massa annat. Skulle dessa förslag skickats iväg för utredningar så skulle dessa kunnat implementerats för över tio år sedan. Då hade invandraren Frunze Saghatelyan suttit inne på livstid nu och eventuellt avtjänat straffet utomlands. Men ärligt talat skulle Fredrik inte ens varit död. För skulle mina och SD:s förslag om invandringen också implementerats hade gärningsmannen inte ens varit i vårt land.

Svenskar har tyvärr en tendens av att vara mesiga, konflikträdda och saktfärdiga. Denna svenska mentalitet och kultur har säkerligen tjänat svenskar och landet Sverige väl, men det fungerar endast bland andra svenskar. Bland lika barn som leker bäst. Men det fungerar inte i det land svenskarna nu skapat, det mångkulturella landet de tillät hända.

Mycket har redan gått förlorat i Sverige. Det är svårt att se oss kunna rätta till allt som gått snett de senaste 40 åren. Men det går att göra det avsevärt bättre.

Förändra istället för att förvalta

En sådan förbättring är att skyndsamt åtgärda det svenska rättssystemet. Se till att mördare och andra grova brottslingar får ordentliga straff. Vissa ska aldrig se ljuset igen. Det är inte svårt att åtgärda.

När jag intervjuade Richard Jomshof, justitieutskottets ordförande, berättade han att mycket är på gång. Han sa till svenska folket att ”ge oss chansen”. Jag känner Jomshof sedan länge och vet att han har en genuin ambition om att rätta till saker.

De flesta i samhället är förvaltare. En liten klick är förändrare (läs mer om förvaltare v.s. förändrare här). Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är förvaltare. De har inte det där jävla anammat som krävs för att få saker att hända. Det är garanterat Sverigedemokraterna som eldar på men som hämmas av de andra förvaltar-typerna. Men nu får det väl vara nog?

Jomshof skrev på Twitter efter skandaldomen om mordet på Fredrik att ”det behövs en storstädning i Sverige. Med stor sopkvast.”. Det finns ingen tid att spara. Se nu till att stora förändringar faktiskt sker snabbt. Förslagen la jag redan för 10-12 år sedan. Det är bara att titta på dem så har ni en bra utgångspunkt.

Det är dags att låsa in och slänga bort nyckeln.

LÄS MER: Ekeroth: ”Varför vågar inte regeringen göra riktiga förändringar?”

LÄS MER: Försöker media oskadliggöra SD inifrån?

LÄS MER: Ekeroth: ”Vänsterns kritik mot att byta ut chefer är totalitär”

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons