Elin Erson stoppade en utvisning för några dagar sedan vilket Samhällsnytt rapporterat om. Nu visar det sig att den man hon försökte behålla i Sverige är en 52-årig afghan, dömd till fängelse för misshandel.

En ung kvinnlig asylaktivist stoppade på måndagen en utvisning av en 52-årig man till Afghanistan från Landvetter genom att vägra sätta sig ned i flygplanet när det skulle lyfta. Efter att upprepat ha vägrat att följa pilotens och kabinpersonalens tillsägelser om att sätta sig ned fick kvinnan avlägsnas från planet.

Hennes agerande har hyllats av olika vänsterprofiler. Bland annat har Advokatsamfundets generalsekreterare uttryck sitt stöd:

Nu visar det sig dock att den 52-årige afghan som skulle utvisas är dömd för för brott i Sverige. Enligt den finska tidningen Helsingin Sanomat handlar det om misshandel.

– Han är dömd för brott i Sverige och har avtjänat sitt straff. Men det är Migrationsverket som har fattat beslut om utvisningen, han är inte brottsutvisad, enligt Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region Syd, till Dagens Nyheter.

När vänsteraktivisten Elin Ersson konfronteras med uppgifterna om att afghanen är en dömd brottsling, säger hon att ”det är honom som människa” hon försökte hjälpa.

– Jag hade ingen information om honom tidigare och har inte tagit reda på något efteråt. Det var honom som människa som jag försökte hjälpa, och inte fokusera på vad han tidigare hade gjort i sitt liv. Det var mitt personliga beslut, säger hon till Dagens Nyheter.

När Samhällsnytt når utredaren i ärendet berättar han att han inte har några uppgifter om den 52-årige afghanen. Kriminalvården som hanterade transporten har nekat lämna ut uppgifter om afghanen med hänvisning till sekretess.