De skenande elpriserna har redan börjat märkas på högre priser på mat. Ett av de företag som tvingas höja priset är brödjätten Pågen vars vd flaggar för en prisökning i butik på 1–2 kronor per limpa. Företaget är långt i från ensamma om att ha drabbats av regeringens hantering av elförsörjningen.

I november gick Lantmännen, som äger flera stora varumärken, ut och varnade för att matpriserna kan komma att öka dramatiskt framöver. Ett par av skälen man angav var de ökade priserna på drivmedel och el. Månaden innan var det Lantbrukarnas Riksförbund och branschorganisationen Livsmedelsföretagen som gick ut med en liknande varning inför julen av samma skäl.

Nu är det Pågens vd Anders Carlsson Jerndal som är upprörd. Företagets bageri ligger i Skåne, den del av landet där elpriserna är som dyrast.

– Häften av den svenska livsmedelsproduktionen finns i Skåne, så det här drabbar hela den svenska livsmedelsindustrin, säger Anders Carlsson Jerndal till SvD.

LÄS ÄVEN: Brödjätte vill expandera – stoppas av elbrist: ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”

I november låg elpriset i snitt på 131 öre i södra Sverige, dubbelt så mycket som i norra Sverige. I november i fjol låg priset på 48 öre.

Enligt Anders Carlsson Jerndal kommer de ökade elpriserna att påverka priset i butik för kunden.

– Det är mataffärerna som sätter priserna, men vi måste kompensera för våra kostnadsökningar. Det är inte orimligt att det i slutändan motsvarar en prisökning i butik på 1–2 kronor per limpa, säger han.

Regeringens fel

Skälet till situationen menar han är resultatet av en ansvarslös politik av regeringen som låtit montera ner planerbar energi som kärnkraft samtidigt som man inte har investerat i tillräcklig överföringskapacitet.

LÄS ÄVEN: Elförsörjning vid bristningsgräns efter regeringens reformer

Nu kräver företaget att regeringen avskaffar de olika prisområdena och en satsning på planerbar el som kraftvärme och ny kärnkraft.

– Jag utgår ifrån att våra politiker kommer att fatta rätt beslut och att väljarna i annat fall röstar fram en ny regering som gör det.

Stoppad produktion

Då elen var som dyrast i elområde fyra i måndags stoppades produktionen på pappersbruket i Klippan.

– Det är tyvärr både gasen och elen som under sex–åtta månader har haft galopperande prisutveckling. När priset når så exceptionella nivåer som på måndagen väljer vi att stanna pappersmaskinen, säger Jan Mauritzson, vd vid Klippans bruk.

LÄS ÄVEN: Elpriserna tvingar pappersbruk varsla

Redan i oktober var man tvungna att varsla personal då man stoppade en av de två pappersmaskinerna.

Redo med stoppknappen

Ett annat företag som drabbats är Stena Recycling vars vd Fredrik Pettersson befarar att det kommer bli svårare att öppna nya återvinningsanläggningar.

– Det nu så extremt volatila elpriset är väldigt negativt för återvinningen i Sverige. Vi vill öppna nya anläggningar men vet inte riktigt vilka förutsättningarna är för elförsörjning om ett, tio eller femton år, säger han.

LÄS ÄVEN: Elpriset slår nytt rekord igen

Nu förbereder man sig för att kunna stoppa driften i de tre fragmenteringsanläggningarna ifall elen blir för dyr.