Inför att EU:s nya censurregler träder i kraft har Twitterägaren Elon Musk gjort klart att plattformen kommer publicera alla enskilda krav på censur av unionen.

EU kommer att lansera en ny plattform för att motverka vad man kallar desinformationskampanjer från Ryssland och Kina. Ett så kallat informationsdelnings- och analyscentrum, European External Action Service (EEAS), kommer att försöka spåra informationsmanipulation av utländska aktörer och samordna med de 27 EU-länderna och den bredare gruppen av icke-statliga organisationer.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’

Som svar på EU:s planer säger Elon Musk att Twitter kommer att publicera alla förfrågningar om borttagning av inlägg och konton samt beskriva om och varför begäran följs.

Enligt Twitters senaste transparensrapport från före Musks övertagande fick plattformen nästan 50 000 förfrågningar om borttagning under det andra halvåret 2021 relaterade till aktiviteten på nästan 200 000 konto och hörsammade lite drygt hälften av dessa.

Rapporten avslöjar också att dessa förfrågningar kom från totalt 44 länder där 97 procent av den totala globala volymen härstammade från endast fem länder: Japan, Ryssland, Sydkorea, Turkiet och Indien.

Twitter utanför EU:s kampanj

Sedan tidigare har representanter för 44 företag och organisationer – inklusive Microsoft, Google, Meta, TikTok och Twitch – skrivit under EU:s nya desinformationspolicy, en uppsättning frivilliga åtaganden om att samarbeta med Bryssel i dess påstådda ansträngning för att ta itu med skadligt innehåll på sociala medier. Endast Twitter saknades då företaget drog sig ur policyn i slutet av förra månaden.

LÄS ÄVEN: EU hotar att blockera Twitter