Elon Musks engagemang rörande konflikten mellan Ryssland och Ukraina växer. I en ny diskussion med en republikansk senator trycker Teslas vd på att det finns områden i östra Ukraina som föredrar Ryssland.

Det var på onsdagskvällen som den republikanske senatorn Lindsey Graham från South Carolina publicerade en lång tråd på Twitter i vilken han kritiserar Elon Musks uppmärksammade fredsplan. Musk vill bland annat se folkomröstningar som övervakas av FN i utbrytarregionerna i Ukraina. Detta för att invånarna själva ska få avgöra framtiden.

LÄS ÄVEN: Elon Musk presenterar fredsförslag – Ukraina svarar: ”Dra åt helvete”

Lindsey Graham går nu till attack och framför att Musk ”måste förstå all fakta om den ryska invasionen av Ukraina”. Enligt Graham är det ”korkat” att sluta fred med Ryssland genom att överlämna delar av ukrainskt territorium efter allt lidande.

Vidare hävdar den amerikanske toppolitikern att om väst nu kapitulerar och belönar Putins aggression kommer världen fortsätta att vara i ”kaos”.

Musk svarade senatorn att ”om folkets vilja spelar någon roll” – borde invånarna själva få välja vilket land de vill tillhöra. Musk lyfter att de flesta i landet vill tillhöra Ukraina men att det finns delar i östra Ukraina – med en majoritet ryssar – som föredrar Ryssland. För att stärka sitt argument publicerade Musk även en kartbild från 2012 i vilken det syns att östra delarna har röstat pro-ryskt.

Den ukrainska tidningen Kyiv Post kräver nu att Elon Musk slutar med sitt engagemang i konflikten. Musk svarar att han gillar Ukraina men inte tredje världskriget.


LÄS ÄVEN: Ukraina stämplar Elon Musk som kollaboratör efter fredsplanen