På måndagen drabbas stora delar av Sverige av skenande elpriser igen. Samtidigt uppger Per Bolund (MP), som suttit med i regeringen och vars beslut lett till situationen, att han är nöjd med dagens elsystem.

Från kl 6.00 och resten av dygnet ligger elpriset i södra Sverige, med undantag för några timmar mitt på dagen, på omkring sex kronor på elbörsen Nordpool. Till detta tillkommer elöverföringsavgifterna.

LÄS ÄVEN: Elpriset skenar 13 524 procent på måndagen

Normalt handlas elen för 20–40 öre på elbörsen under juli. Sex kronor är sannolikt det högsta elpriset någonsin i Sverige på sommaren.

I Stockholmsområdet kommer timpriset att rusa till 4:90 på måndagskvällen och ligga i snitt på omkring 1:70 över dygnet, vilket innebär uppemot tre kronor för konsumenterna när skatt, moms och avgifter adderats.

Höga priser består

Enligt Patric Elmén, presschef på Eon, kommer de höga priserna att ligga kvar.

– Om vi utgår ifrån terminspriserna så ser vi högre priser än vad vi är vana med under en lång tid framöver, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

En av orsakerna sägs vara en oro för att Ryssland inte ska starta Nord Stream 1 igen efter måndagens underhållsstopp. Enligt Ryssland ska stoppet pågå till den 21 juli.

– Det stämmer att marknad är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén.

Svaga vindar

Enligt Emma Borgström, försäljningschef på Eon, påverkar situationen på gasmarknaden i Europa södra Sverige mer än norra.

– Snittpriset för juni månad var det högsta junipriset någonsin för alla prisområden. För södra Sverige, elområde 3 och 4, har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger Emma Borgström.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Hon menar att det är omöjligt att svara på när priset kommer sjunka igen och så länge kriget i Ukraina pågår kommer vi ha en osäker gassituation.

– Det osäkra läget i Europa tillsammans med svaga vindar och underhåll av kärnkraften gör att tillgången sjunker och då stiger priserna. Priserna svänger snabbt men det är högre priser än vanligt, säger Emma Borgström.

Välfungerande elsystem

I en intervju säger Per Bolund (MP) att Sveriges elsystem fungerar bra, detta trots att det saknar stabila och planerbara kraftslag med priser som stundtals skenar.

LÄS ÄVEN: Per Bolund: Vegetarisk köttfärs ska rädda klimatet

– Än så länge har det ju löst sig väldigt bra med vattenkraften. När det blåser mycket sparar man vatten i magasinen, som man sedan kan använda när det blåser lite. Energimyndigheten har gjort en studie som visar att det ett elsystem som är 100 procent förnybart inte är omöjligt på något sätt, utan tvärtom.