De redan höga elpriserna väntas stiga ytterligare i takt med att det blir allt kallare. Till december hoppas man på en stabilisering tack vare mer nederbörd.

Efter att elpriserna rusade på söndagen och måndagen har det varit något lugnare på tisdagen och onsdagen. Men redan till idag kommer priserna att rusa uppåt igen, det framgår av data från den nordiska elbörsen Nordpool som Dagens industri tagit del av.

40 procent upp i elområde 3 och 4, mellersta och södra Sverige, och 30 procent i elområde 1 och 2, norra Sverige, är vad som väntas.

LÄS ÄVEN: Elpriset på väg mot nytt rekord

På onsdagen ligger elspotpriset – exklusive skatter och elnätsavgifter – för en kilowattimme på 127,73 öre i elområde 3 och 4, vilket kommer att stiga till 178,76 öre under torsdagen. Motsvarande priser i elområde 1 och 2 ligger på onsdagen på 115,88 öre och kommer höjas till 150,74 öre.

Vindstilla

Enligt Vattenfall beror situationen på låg vindkraftsproduktion, tillfällig isläggning på de större älvarna i norr, höga bränslepriser i Europa samt högre efterfrågan på el sammantaget.

Till december hoppas man på en stabilisering, framför allt tack vare mer nederbörd i områden med vattenkraft.

LÄS ÄVEN: Dyrare köra elbil än bensinbil med rekordhöga elpriser

”Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden. Beroende av hur väder- och omvärldsförhållanden utvecklar sig, och när isläggningen är avklarad, kommer i alla fall vattenkraften kunna producera på normal kapacitet igen, vilket kommer verka stabiliserande på elpriset”, kommenterar Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.