Regeringen stoppar det förslag till generellt elstöd till Sveriges företag som Svenska kraftnät föreslagit för Energimarknadsinspektionen. Det meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff idag.

Anledningen är att regeringen bedömer att ”stödets utformning utgör ett otillbörligt statsstöd”, enligt EU-rätten, och att det därmed inte kommer godkännas av EU-kommissionen.

– Regeringen har haft dialog med kommissionen om detta, säger Busch.

Oklart om elstöd

Svenska kraftnät måste nu ta fram ett nytt förslag på generellt elstöd. Planen är att det ska finansieras med hjälp av kapacitetsavgifter, även kända som ”flaskhalsintäkter”. Staten har tjänat tiotals miljarder på sådana avgifter det gångna året.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

De olika elstöd som tagits fram riktas till hushåll och företag i elområde 3 och 4. Det stoppade elstödet gäller endast stöd till företag. Det är oklart när det generella elstödet kommer vara klart.

Elintensiva företag

Utöver ett generellt elstöd vill regeringen även införa ett särskilt stöd till elintensiva företag. Företag som förbrukar minst 0,015 kWh per omsättningskrona klassificeras som ett sådant företag.

Enligt ett räkneexempel Ebba Busch presenterar ska dessa företag få tillbaka merparten av det merpris de betalade för elen oktober till december månader 2022 jämfört med samma period förra året.

Förslaget om elstöd till elintensiva företag har skickats till EU-kommissionen för godkännande.

Risk för strömavbrott

Igår kallade Ebba Busch till pressträff och varnade för ”reell risk” för strömavbrott på grund av effektbrist. Anledningen uppgavs inte minst vara att den rödgröna regeringen stängde fyra kärnreaktorer.

LÄS MER: Elpriset slår i taket i Baltikum

– Nu har vi en situation med risk för reell bortkoppling i kombination med höga elpriser, sade energi- och näringsministern.

– Vi kraftsamlar för att få fram all el som är möjlig att uppbåda. Vi sparar för att plana ut kurvan och vi fortsätter att stöta hushåll och företag.

Sköt dig själv

Vid gårdagens pressträff medverkade även civilförsvarsministern Carl-Oskar Bohlin (M).

– Vår uppmaning till svenska folket att se över sin personliga krisberedskap för att kunna hantera ett strömavbrott som blir kort eller långt, sade han.

– Samhället under störda förhållanden måste fungera på ett sådant sätt att den som i normalfallet klarar av att sköta om sig själv måste kunna göra det även under kris. Även under bortfall utav elförsörjning.

Han betonade att hotet om strömavbrott på grund av effektbrist är reellt.

– Det här är inte ett försök att vara alarmistisk, sade Carl-Oskar Bohlin

LÄS ÄVEN: Elbrist ger kassaklirr för stat och elbolag – 70 miljarder extra första halvåret