migranter-938783
Utrikes

En av fem nordafrikanska asylsökare i Holland är misstänkt för brott

Publicerad 11/12/2018
Annons

Så många som var femte asylsökande migrant från Afrika har varit föremål för brottsutredning det senaste 18 månaderna i Nederländerna. Det visar statistik som offentliggjordes den gångna veckan, rapporterar Breitbart och holländska De Telegraaf.  

Uppgifterna kommer från den holländska polismyndigheten och avslöjar att sedan början av 2017 har 3 888 asylsökare som anlänt från Marocko, Algeriet, Tunisien med flera Maghreb-länder varit misstänkta i brottsutredningar kring 5 076 incidenter.

Sedan det europeiska asylkaoset 2015 har Nederländerna tagit emot cirka 80 000 asylsökare. Bland dessa har nordafrikaner enligt polisen visat sig var den mest brottsbenägna gruppen.

Den stora gruppen var 2015 personer från Syrien. De följande åren har dock en stadig och ökande ström av asylsökare kommit från Maghreb-regionen, där många hävdar att de är libyer men tros i själva verket ofta vara från andra länder runt Libyen, uppgifter som bland annat  Weerts borgmästare Jos Heijmans gått ut med.

Den nya brottsstatistiken påvisar en tydligt förskjutning beträffande vilka grupper de kriminella tillhör. Tidigare har den största överrepresentationen setts bland albaner och georgier men nu är det alltså nordafrikaner som dominerar.

Nytt för i år och ett skäl till att siffrorna ser annorlunda ut är att personer med flyktingstatus inte tidigare har särredovisats. Av siffrorna framgår exempelvis att en av åtta eritreaner varit brottsmisstänkta medan motsvarande siffra för syrier är betydligt lägre.

Siffrorna återspeglar enligt Breitbart en trend i hela Europa där brottsligheten hos den inhemska befolkningen sjunker samtidigt som den ökar bland utlänningar, migranter och asylsökare.

Även andra länder
Siffror från Italien – som varit dominerande ankomsthamn för illegala människosmugglingen över Medelhavet – visar att situationen där är ännu värre än i Holland. Så många som var tredje brottsmisstänkt har invandrarbakgrund.

I Tyskland – som i absoluta tal tagit emot flest migranter i EU – visar siffror från huvudstaden Berlin att nästan hälften av de brottsmisstänkta är utlänningar.

I vissa städer, exempelvis Österrikes huvudstad Wien, är antalet brottsmisstänkta med utländsk bakgrund nu fler än antalet brottsmisstänkta med inhemsk bakgrund.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons