På onsdagskvällen utbröt skottlossning i ett bostadsområde i stadsdelen Ersboda i Umeå. På platsen påträffade polisen en död och två allvarligt skadade personer.

Händelsen utlöste ett stort polispådrag med minst åtta patruller. De två skadade vårdas på sjukhus där Polisen satt in bevakning för att hindra att någon inblandad i konflikten ska försöka avsluta jobbet där.

Peder Jonsson, som är presstalesperson vid Umeåpolisen, uppger att den här situationen, som är vanlig i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm, är ny för Polisen i Umeå.

– Jag har jobbat i tio år och jag kan inte påminna mig om att vi har haft något sådant här.

Platsen spärrades av för teknisk undersökning. Området söktes även av med hund. Ett antal husrannsakningar uppges också ha genomförts.

Polisen arbetar enligt Peder Jonsson utifrån hypotesen att det rör sig om en uppgörelse i den undre världen.

En person gripen
Natten mot torsdagen greps och anhölls en person misstänkt för inblandning i mordet och mordförsöken. Polisen vill inte lämna ut några uppgifter – åldrar, härkomst och eventuellt tidigare kriminellt CV – för vare sig den gripne eller de tre offren.

Kriminolog lägger skulden på universitetsstuderande
Enligt kriminologen Christoffer Carlsson som statliga SVT anlitat som expert rör det sig sannolikt om en knarkuppgörelse. Ansvaret för händelsen menar Carlsson ligger hos de studerande på Umeå universitet där han säger sig veta att många knarkar.

Vädjar till allmänheten om tips
Polisen vill få in fler vittnesuppgifter och ber om tips från allmänheten.

”Om man gjort några iakttagelser eller har information att lämna gällande händelsen, ring polisen på telefonnummer 11414”, skriver Umeåpolisen på sin webbplats.