Nära en tredjedel av de krogar som kontrollerats i huvudstaden under juli har fått anmärkningar för att de inte följer Folkhälsomyndighetens coronaregler. Resultatet var detsamma som när reglerna infördes och har varit det månad efter månad sedan dess.

Reglerna antogs i slutet av mars för att skydda gästerna från den pågående pandemin och har sedan dess endast förändrats marginellt. Trots detta har många barer och restauranger fortfarande, mer än tre månader senare, inte tillräckligt bra koll på vad som gäller, menar Sanna Slesgård, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm. Samtidigt har hon en parallell teori.

– Det kan också vara så att verksamheten har bra kännedom om kraven, men att personalen efter ett tag ledsnar på att ställa krav på gästerna. Det kan vara utmattande för personalen att gå runt och korrigera gäster, fortsätter hon.

LÄS ÄVEN: Samtliga coronastängda krogar har öppnat igen

Restauranganställda – ny riskgrupp för covid-19

De krav som Folkhälsomyndigheten upprättat för krogarna är få till antalet. Ändå misslyckas alltså en tredjedel av krogarna att upprätthålla dem.

Enligt TT har de flesta krogar som fått anmärkningar åtgärdat felen inför nästa besök och slipper därmed repressalier. Under juli månad stängdes inga krogar alls i Stockholm som konsekvens av att ha brutit mot reglerna. Detsamma gäller Göteborg.

En undersökning på Gotland har visat att restauranganställda nu kan vara en ny riskgrupp för covid-19, skriver SR.

– Bland de smittade de senaste tre veckorna så har vi noterat att de som jobbar i restaurang utgör en rätt betydande andel av alla de smittade. För så många är det inte som jobbar inom restaurang på Gotland så att det är en naturlig andel, utan de är en riskgrupp som det verkar, säger smittskyddsläkare Sven Montelius.

Folkhälsomyndighetens regler

Enligt Folkhälsomyndighetens regler för restaurangindustrin får trängsel inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd både till varandra och andra sällskap. Minst en meters avstånd ska upprätthållas olika sällskap emellan. Inom ett sällskap är det upp till var och en att avgöra vad som är lämpligt.

Mat och dryck får endast avnjutas sittande. Inget barhäng alltså. Gästerna ska erbjudas handtvätt och handsprit samt informeras om hur smittspridning förhindras. Detta gäller även personalen.

Det finns inget krav på att informationen ska finnas tillgänglig på olika språk men det rekommenderas, skriver Folkhälsomyndigheten.

authorimage