En man som arbetar inom hemtjänsten i Luleå åtalas för att ha våldtagit en brukare på ett ”trygghetsboende”. Mannen har kommit till Sverige som så kallat ensamkommande flyktingbarn. 76-åriga Meta Wiborgh, som hjälpt afghanen med uppehållstillstånd, är chockad över beskedet.
– Jag tycker det känns jättejättehemskt, säger hon till Samnytt.

Den åtalade mannen heter Mones Afshar. Han är enligt folkbokföringen 24 år gammal, kom till Sverige från Afghanistan under migrantkrisen och saknar anhöriga i landet. Hans ärende uppmärksammades av lokala medier, och han beviljades till slut permanent uppehållstillstånd i december 2018.

Nu åtalas Mones Afshar för att, i egenskap av anställd inom hemtjänsten, ha våldtagit en av hemtjänstens brukare – en kvinna i 80-årsåldern. Enligt åtalet har han ”fört henne till sängen, placerat henne på rygg och därefter genomfört ett vaginalt samlag.” Våldtäkten rubriceras som grov.

Afghanen åtalas även för att ha stulit ett guldhalsband och en guldring från en 87-årig kvinna. Han nekar till båda brotten.

”Jag blev så överraskad”

Den grova våldtäkten begås eftermiddagen den 16 februari i år på Mjölkuddens trygghetsboende i Luleå. Mones Afshar ringer på hemma hos kvinnan, och när hon öppnar blir hon omedelbart överfallen.

– Då puffade han bara ner mig så jag blev liggande på rygg. Han tog inte av mig alltså på överdelen utan det var de här byxorna och trosorna, berättar den våldtagna kvinnan i polisförhör.

– Jag blev så överraskad. Det har ju aldrig hänt mig förr det här. Varken i ungdomen eller…, fortsätter hon.

Efter våldtäkten tar sig kvinnan hem till en granne som bor på våningen under. Han hjälper henne att larma polisen.

”Det var som Djävulen tog över”

När Mones Afshar med hjälp av persisk tolk förhörs av polisen nekar han överhuvudtaget till att något sexuellt utspelat sig mellan honom och kvinnan. När polisen i ett andra förhör frågar honom hur det kommer sig att hans sperma påträffats inne i kvinnans vagina, kan han inte förklara det.

– Nej, jag har ingen förklaring, säger han.

Pressad av de tekniska bevisen ändrar sig plötsligt Mones Afshar. Han påstår nu istället att det är den 60 år äldre kvinnan som förfört honom med kyssar och smek.

– Sedan började hon smeka mig och tafsa på mig. Det var som Djävulen tog över och jag blev frestad och tog hennes hand och vi gick mot sängen, berättar han.

– I och med att jag inte hade legat med en kvinna på länge varade det hela kanske en minut.

”Han ska inte få återvända hit”

Det är kammaråklagare Kristin Andersson som väckt åtal mot Mones Afshar. Förutom ett utpekande från den åtalade kvinnan har hon DNA-spår i form av sperma och annan teknisk bevisning att förlita sig på.

– Det är ett bra bevisläge i och med att jag väckte åtal, annars hade jag inte väckt åtal helt enkelt, säger hon till Samnytt.

Förutom fängelse vill åklagaren att den 24-årige afghanen utvisas på livstid från Sverige efter avtjänat straff.

– När det är tal om så här höga straffvärden så kan man bestämma det på livstid. Jag har inte angett någon förbudstid, vilket indirekt är permanent. Han ska inte få återkomma hit! säger hon.

Kristin Andersson påpekar emellertid att det är domstolen som avgör påföljden, och om utvisningen ska tidsbegränsas eller ej.

”Otroligt sorgligt”

När Mones Afshar sökte asyl i Sverige bodde han ett tag hemma hos Meta Wiborgh. Den 76-åriga Luleåkvinnan har tidigare arbetat för att fler invandrare ska få stanna i Sverige – och har flera gånger uppmärksammats medialt för det arbetet – men är numera främst engagerad i klimatfrågan.

– När det var aktuellt med den här gymnasielagen så höll jag under en ganska lång tid på att stötta och peppa honom att han skulle genomföra sin utbildning, men han var aldrig så benägen att göra det, berättar hon för Samnytt.

Meta Wiborgh. Foto: Facebook

Meta Wiborgh förklarar att hon fått veta om våldtäktsåtalet mot Mones Afshar genom en gemensam vän.

– Jag tycker det känns jättejättehemskt. Jag har inte så mycket mer att säga än att det är otroligt sorgligt alltihop. Jag har inte haft kontakt med honom på flera år. Han försvann ur min värld, säger hon.

– Vi har inte alltid tyckt samma om saker och ting han och jag, men jag hade inte kunnat tänka mig att en sådan här sak skulle kunnat hända. Det känns förfärligt!

Känner ingen skuld

Den 76-åriga vänsteraktivisten och pensionerade läkaren känner dock ingen skuld eller skam för egen del över att en man hon hjälpt att få stanna i Sverige nu gjort sig skyldig till ett mycket grovt brott.

– Nej. Det är klart att jag kanske borde göra det, men det har inget med det att göra. Han var precis som alla andra; en person som hade stort behov av att få ett rimligt liv. Sedan har han uppenbarligen missbrukat det, och det känns jättesorgligt, säger Meta Wiborgh.

– Det är ungefär så jag tänker. Han hade samma behov som alla andra som kom under den stora flyktingvågen. Det är klart att han skulle få en chans precis som andra, men sedan har han uppenbarligen missbrukat det förtroendet. Det är sorgligt, jättejättesorgligt.

LÄS ÄVEN: Hemtjänstanställd förgrep sig sexuellt på 94-åring – skyller på ”arga och rasistiska äldre”