I SL:s trygghetsmätning 2018 fick resenärerna svara på vad som gör dem otrygga i Stockholms kollektivtrafik. Svaren fick Region Stockholm att skicka ett pressmeddelande där orsakerna folk angett skrevs ut vilket inkluderade bland annat annat tiggare, ”ensamkommande vuxna” och unga från länder utanför EU. Nu backar dock regionen från det politiskt känsliga uttalandet.

För några dagar sedan rapporterade Samhällsnytt om mätningen. Trygghetsmätningen genomfördes av trafikförvaltningen som kartlagt orsakerna till att resenärer känner sig otrygga. Man har sedan gått igenom detta med bland annat polisen.

Hela 44 procent har någon gång valt bort att resa med kollektivtrafiken på kvällar och 60 procent på nätter då man känt sig otrygg. Dessutom hade en knappt tredjedel varit med om något i kollektivtrafiken som minskat tryggheten – 2016 låg motsvarande andel på ca en fjärdedel.

LÄS ÄVEN: Ökad otrygghet i kollektivtrafiken: Förare hotas och misshandlas av gratisåkare

När DN vid det tillfället frågade ifall det inte kan uppfattas som stötande att grupper som hemlösa och ensamkommande pekas ut, svarade trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M):

– Jag utgår från att förvaltningen utgår från fakta. Det som vore upprörande är om vi inte skulle lyssna på resenärerna och de som jobbar i kollektivtrafiken. Förvaltningen har mitt fulla stöd.

Förvaltningen pudlar

DN hävdar dock att trygghetsundersökningen från 2018, som regionens skrivelse hänvisar till, nämns inte ”ensamkommande” eller ”hemlösa”.

Trafikförvaltningen meddelar nu att formuleringarna är ”oerhört olyckliga”.

LÄS ÄVEN: Gäng sätter skräck i resenärer och personal på tåg i Västsverige

– Det är fel. Vi har brustit i vår interna kvalitetskontroll, säger kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till DN. Vi riktar insatser till dessa grupper eftersom de är speciellt utsatta, inte för att de orsakar otrygghet gentemot andra, fortsätter hon.

De fristående svaren om vad som påverkar tryggheten negativt innehåller dock bland annat ”stökiga”, ”ungdomsgäng”, ”tiggare”, ”invandrare” och ”män”.

Även Kristoffer Tamsons (M) påstår att grupperna som pekades ut, alltså bland annat tiggare, ”ensamkommande” och unga män utanför EU är ”sårbara och utsatta”.

Marockanska ”gatubarn” problem i Stockholm

Samtidigt har Stockholm haft stora problem med så kallade ”marockanska gatubarn” vid bland annat Stockholms centralstation. De utför grova brott såsom misshandel och rån.

SVT menar dock tidigare i år att problemet minskat efter ”ett nytt samarbete med Marocko och ett mer effektivt samarbete mellan gränspolisen och sociala myndigheter”.