På onsdagseftermiddagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan pressträff vid Nato-mötet i Litauen. Det framgick att Sverige har närmat sig ett Nato-medlemskap men att det ännu inte är klart. Erdogan väntar på en handlingsplan hur Sverige ska uppfylla Turkiets kravlista.

Erdogan tydliggjorde även för pressen att det inte är möjligt att ratificera Sveriges ansökan ännu, eftersom att det turkiska parlamentet har sommaruppehåll i två månader.

LÄS ÄVEN: Erdogans nya krav: EU-medlemskap

Vid pressträffen talade Erdogan bland annat om vad han och Kristersson hade kommit överens om under mötet. Enligt Erdogan ska Sverige lägga fram en plan för hur man ska uppnå alla ställda krav som exempelvis terroristbekämpning men även samarbetet för ett turkiskt EU-medlemskap. Därefter ska det turkiska parlamentet ta ställning till handlingsplanen.

– Sverige kommer aktivt att stå bakom vår ansökan till EU, konstaterade Erdogan efter Kristerssons löfte.

Vidare ska Sverige arbeta mot islamofobi och ”attackerna mot den heliga koranen” stoppas. Erdogan kallar koranbränning för ”barbariskt och en form av terroristattack”. Turkiet kommer inte acceptera sådana förolämpningar framöver.

– Vi förväntar oss inte sådana förolämpningar mot över två miljarder muslimer, slog Erdogan fast.

LÄS ÄVEN: Biden: Sverige kommer förbjuda koranbränning – för Nato-medlemskap

Se hela pressträffen nedan:

SD: ”Luddigt”

Aron Emilsson (SD), ordförande för utrikesutskottet, meddelar att Sverigedemokraterna tycker att punkterna i överenskommelsen mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är ”breda och luddiga”.

– Men det finns delar som SD och regeringen inte har diskuterat. Det är viktigt att vi gör det när överenskommelsen ska konkretiseras. Jag tänker bland annat på hur Sverige ska vara en röst för ett eventuellt framtida turkiskt EU-medlemskap. SD:s uppfattning är känd sedan tidigare och vi ser kritiskt på en turkisk EU-anslutning, säger Emilsson till SvD.

SD vill därför ha fördjupade samtal med regeringen – detta trots att Kristersson redan lovat Erdogan punkterna och utan att förankra det med SD.

– Vi kommer definitivt att ställa våra frågor kring de delar av överenskommelsen där regeringen inte har förhandlat med SD. Då förväntar vi oss svar på hur man avser att konkretisera en del av de paragrafer som man har presenterat. Det är självklart för oss som största parti i regeringsunderlaget. Jag har ingen anledning att tro att man inte kommer att fördjupa sin syn på hur det här ska gå till i praktiken, säger Emilsson till SvD.

LÄS ÄVEN: Efter Erdogans EU-krav: Turkiet säger JA till Sverige