Nato Erdogan 4
InrikesUtrikes

Erdogans nya Nato-krav: Sverige måste ändra grundlagen

Publicerad 6/25/2023
Annons

Sveriges väg in i Nato har varit allt annat än ett det så kallade ”snabbspår” som utlovades. Turkiet har bland annat krävt krafttag mot misstänkta terrorister och terrorverksamhet i Sverige för att möjligen kunna gå med på att släppa in landet i Nato. Nu står det klart att det är fortsatt nej till ett Nato trots den nya terrorlagstiftningen. Turkiet anser att lagen är ”tandlös” och kräver att Sverige även förbjuder PKK-demonstrationer.

Tidigare har Turkiet bland annat krävt att en lång rad turkiska medborgare som fått skydd i Sverige och misstänks för terrorverksamhet eller annan brottslighet i hemlandet ska utlämnas.

LÄS ÄVEN: Erdogan kräver lagändring i Sverige: ”Inget Nato så länge koranen bränns”

Vidare har Turkiet ställt krav att koranbränning ska förbjudas och att svenska myndigheter måste ”bekämpa” islamkritiker.

LÄS ÄVEN: Riksdagen: Svenska värnpliktiga ska kriga för Nato

Turkiet har hållit en skarp linje i sina krav och kritiserat Sverige för att slösa deras tid med otillräckliga åtgärder. Samtidigt har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, i flera intervjuer, framfört att han räknar med att Sverige är Nato-medlem i samband med toppmötet i juli. Men Stoltenbergs analys av läget verkar inte vara särskilt förankrad i verkligheten.

Nya terrorlagen ”tandlös”

I ett nytt telefonsamtal mellan Stoltenberg och Erdogan diskuterades Sveriges Nato-ansökan. Erdogan är inte imponerad av Sveriges nya terrorilagstiftning som han menar är ”tandlös”. Det rapporterar Reuters.

Enligt Erdogan får ”PKK-anhängare demonstrera fritt i Stockholm” och han kräver nu ett slut på det för att kunna släppa in Sverige i militäralliansen, vilket i sådant fall innebär att Sveriges grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheterna måste inskränkas.

LÄS ÄVEN: Säpo: Gör det olagligt att demonstrera för PKK

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons