Nyligen drabbade regimtrogna och regimkritiska eritreanska migrantgrupperingar samman under stam- och inbördeskrigsliknande former på Järvafältet norr om Stockholm. Nu drabbas även Norge av den medhavda etniska och politiska konflikten.

På lördagen tvingade polisen i norska Bergen rycka ut och spärra av delar av staden. Detta efter att inbördes fientliga falanger av eritreanska migranter drabbat samman i våldsamheter.

På primitivt stamkrigsliknande sätt gick hundratals personer till attack mot varandra med stenar och knölpåkar. Personskador har rapporterats bland de krigande och även poliser uppges ha attackerats när de försökte gå emellan och stoppa våldet. Våldsverkare ska även ha gripits för våld mot polisen.

LÄS MER: Polis om eritreankaoset på Järvafältet: ”Som ett slagfält”

För att få stopp på våldsamheterna tvingades polisen utrusta sig med elchockvapen och gasmasker och sätta in tårgas. Flera gator i Bergen spärrades fortsatt av då man bedömde risken som stor att de etniska och politiskt motiverade våldsamheterna annars skulle bryta ut på nytt.

– Just nu är det ganska lugnt, men vi har fortsatt hög beredskap. Inga personer har dock gripits, sade Lars Morten Lohte på Bergenpolisen till svenska SVT Nyheter på lördagen.

LÄS MER: Se hela eritreanska kriget på Järvafältet

I flera länder

Eritreanska motsättningar har lett till våld även i andra länder i andra delar av världen. Parallellt med händelserna i Norge i helgen utspelade sig liknande våldsscener även i Tel Aviv i Israel när regimkritiska och regimvänliga eritreanska migranter drabbade samman. Över hundra personer rapporteras ha skadats.

LÄS MER: De häktas efter eritreanska kriget på Järvafältet

Samma typ av proxyinbördeskrig mellan regimtrogna och regimkritiska migranter utspelade sig nyligen i Sverige och har här även blossat upp tidigare. De har ytligt sett sitt ursprung i politiska motsättningar mellan den av den svenska vänstern tidigare hyllade kommunistregimen i Eritrea och dess motståndare.

I ett längre och djupare perspektiv handlar det om uråldriga afrikanska etniska stamkrig. Att dessa våldsscener utspelar sig i Sverige och nu även Norge beror på att stora skaror eritreanska migranter tagit sig hit och tillsammans med andra främmande kulturella attribut och sedvänjor också tagit med sig hemlandets våldsamma inrikeskonflikter.

LÄS MER Kaos under eritreansk festival – stenkastning mot polis SE VIDEO

Utlösande faktor denna gång var att regimkritiska eritreaner i Norge krävt att polisen skulle stoppa regimvänliga eritreanska migranter från att fira årsdagen av det eritreanska självständighetskriget.

Det har samtidigt ifrågasatts på vilka grunder regimvänliga eritreaner har skyddsbehov i Sverige, eller det här fallet Norge, och beviljas asyl och uppehållstillstånd här. Mer allmänt har också påtalats som en del av kritiken mot en bristfällig integrationspolitik att politiska och etniska konflikter från migranternas hemländer tillåts fortsätta i det nya landet.

LÄS MER: Här krigar eritreanerna framför polisen i Husby SE VIDEO