Efter tre år bakom fänglsemurarna träder Alexander Ernstberger – tidigare vd för pensionsbolaget Allra – fram med hård kritik mot det svenska rättssystemet. I en exklusiv intervju med EFN beskriver han hovrättens dom som politiskt styrd och avslöjar planerna på ett AI-verktyg som ska granska domslut utifrån rättssäkerhet och politisk påverkan. “Det är en katastrof från början till slut”, säger han om rättsprocessen och svensk kriminalvård.

I sin nya fas i livet riktar Alexander Ernstberger blickarna mot tekniken. Tillsammans med Sebastian Navab, tidigare pressekreterare åt statsminister Göran Persson, utvecklar han ett AI-verktyg – kallat Watch dog – som ska analysera domar och myndighetsbeslut utifrån potentiella rättsövergrepp och tecken på politisk aktivism.

Verktyget är inte tänkt att vara vinstdrivande utan snarare ett verktyg för allmänheten och rättsstatens försvar. Ernstberger ser det som ett sätt att slå vakt om grundläggande rättsprinciper:

– Det politiska landskapet måste ändras nu för att jag ska få en rättvis prövning, säger han i intervjun med EFN.

Ernstberger menar att den egna fällande domen från Svea hovrätt, som vände upp och ned på en friande tingsrättsdom, är ett tydligt exempel på hur domstolar kan påverkas.

Det skulle inte se bra ut med en friande dom efter den omfattande hårdvinklade medieuppmärksamheten och genom att ta till verktyget ‘en sammantagen bedömning’ kunde hovrätten meddela fällande dom trots bristfällig bevisning på varje enskild punkt.

Riktar kritik mot kriminalvården: “Allmän förnedring”

Ernstberger går hårt åt Kriminalvården och menar att systemet saknar allt vad vård, återanpassning och humanitet heter. Han kallar upplevelsen av fängelsevistelsen för en “nedbrytningsprocess” där människovärdet systematiskt kränks:

– Kriminalvården handlar bara om förvar, säger han, och beskriver behandlingen som ovärdig, ineffektiv och fylld av pennalism.

Ernstberger berättar om hur kontakten med familjen försvårades, permissioner drogs in på godtyckliga grunder och advokatsamtal uteblev.

Han drar paralleller mellan fängelser och militära specialförband: du bryts ner – men till skillnad från försvaret saknas varje form av återuppbyggnad.

En politisk dom?

Ernstbergers mest svidande kritik riktas mot rättsprocessen. Han anser att hovrättens dom präglades av yttre påverkan, snarare än juridiska grunder. Det stärker han med hänvisning till nya uppgifter om påstådda påtryckningar från den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

Enligt en hemlig inspelning, som återgivits i podden Under ytan, ska Finansdepartementet ha påverkat Svea hovrätt i syfte att säkra en fällande dom i Allra-målet. Det var ett fall som redan väckt stor medial och politisk uppmärksamhet efter tingsrättens friande dom.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: S-regeringen tvingade fram fällande dom i Allra-målet

Ernstberger bedyrar fortsatt att han är oskyldig till de brott han fälldes för och att juridiken fick “spela andra fiolen” i det politiserade rättsväsende som han anser att vi har i Sverige.

Han avslöjar att han under sommaren planerar att offentliggöra allt sitt material i målet på en öppen server i syfte att möjliggöra en granskning av rättsprocessen.

“Förnedrades av småpåvar”

Ernstberger, som fortfarande står under tio års näringsförbud, beskriver hur han i samband med utslussningen från fängelset nekades kvalificerade arbeten. Detta med hänvisning till att det skulle kunna ”sticka i ögonen” på allmänheten.

I stället hänvisades han till enklare jobb – något han beskriver som förnedrande men inte ovanligt i ett system där “småpåvar” styr med personliga agendor.

–  Jag har fått känslan av att varje gång jag tar bladet från munnen och kritiserar myndigheterna så försöker staten trycka till mig. Inget förvånar mig längre, säger han.

Allra-skandalen i korthet

Alexander Ernstberger dömdes 2021 till sex års fängelse och tio års näringsförbud efter att ha fällts i hovrätten för bland annat grov trolöshet mot huvudman. Allra var tidigare en av de största aktörerna inom premiepensionssystemet men granskades efter misstankar om ekonomiska oegentligheter.

Tingsrätten friade samtliga åtalade, men hovrätten ändrade domen – något som nu ifrågasätts efter uppgifter om att den dåvarande S-regeringen påverkade processen.

“Jag kommer tillbaka”

Ernstberger framstår som allt annat än en bruten man, detta trots vad han uppfattar som rättsväsendets och kriminalvårdens försök att knäcka honom. Till EFN säger han att han kommer att komma tillbaka och att det är en återkomst som blir stark eftersom han börjar från ett rejält minus.

Han har lagt om livsstil, är nykter sedan flera år och ägnar mer tid åt sin familj. Parallellt samlar han material, samtal och stöd inför vad han hoppas blir en framtida resning.

Med AI som verktyg, och ett växande ifrågasättande av rättsprocessens integritet, har Ernstbergers kamp gått in i en nya fas.

– Det är många som börjar inse att allt kanske inte har gått rätt till.