På torsdagen avslöjades det att ”Årets svensk 2018” – den hyllade rektorn och debattören Hamid Zafar, mer känd som ”rektor Hamid”, i åratal under pseudonymer har spridit hat mot judar och homosexuella på Internet. Samtidigt gick profiler ur etablissemanget ut för att relativisera hatet och uppmana till att förlåta. Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, menar att han själv hyste ”väldigt antisemitiska och homofoba åsikter” i sin ungdom.

Det är under åren 2011-2016 när Hamid var utredare hos Skolinspektionen och sedan rektor över problemtyngda Sjumilaskolan i ’utsatta’ Biskopsgården i Göteborg som han under pseudonymen ”Mikael Hakim” har spridit hat mot bland annat judar och ”sionister” – en av dessa är Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot och numera Samhällsnytts medarbetare Kent Ekeroth som rektor Hamid vill se ”böna och be på dina judiska knän”.

LÄS ÄVEN: Hyllad rektor och debattör spred antisemitism och hat mot homosexuella


Hamid Zafar. Foto: Faksimil Facebook

Bali: ”Jag hyste väldigt antisemitiska åsikter”

Rektor Hamid har figurerat i olika forum med så kallade högerdebattörer, däribland toppmoderaten Hanif Bali. Bali, som själv senast i april uppmärksammades när han uppmanade folk till hemmakarantän under rådande pandemi men samtidigt själv roade sig ute med sällskap på lyxrestaurang, ryckte på förmiddagen ut i ett försök att till sina nära 150 000 följare tona ned allvaret i Hamids judehat genom att hänvisa till det som något utbrett och normalt i vissa invandrarmiljöer.

Bali erkänner att han själv uttryckt ”väldigt antisemitiska, konspiratoriska och homofoba åsikter” när han var yngre och det skulle krävas ett medlemskap i Moderata ungdomsförbundet (MUF) för att att lämna de tankebanorna.

LÄS ÄVEN: Här är politikerna som röstade för gratis tandvård till illegala

Oksanen: ”Måste kunna förlåta och gå vidare”

En annan person som ryckt ut till försvar för rektor Hamid är den profilerade debattören Patrik Oksanen, engagerad i tankesmedjan Fri Värld där han livnär sig på att författa rapporter för makthavare med anklagelser om hur ”högerextrema sajter” och främmande makt sprider felaktiga uppgifter i Sverige.

Oksanen skriver att trots det hat mot judar och homosexuella som Hamid uttryckt ”behöver vi kunna förlåta de som ber om förlåtelse, försonas och gå vidare stärkta ur förlåtelsens kraft”. Det är oklart huruvida Oksanen applicerar samma överseende synsätt på alla som avslöjats med att uttrycka oacceptabla värderingar och åsikter.

LÄS ÄVEN: Debattören Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången

authorimage