Under natten till måndagen upptäcktes ett föremål utanför en pizzeria i centrala Eksjö. Polisen spärrade av och polisens nationella bombskydd kallades in för att undersöka föremålet. Polisen sade då att det handlade om en skarp sprängladdning. Nu konstaterar polisen att flera byggnader skulle mött stor förödelse om föremålet exploderat. Två olika poliskällor uppger för VN att sprängladdningen bestod av ett kilo dynamit.

Polisen har ännu ingen misstänkt för den sprängladdning som hittades utanför pizzerian på Södra Kyrkogatan i Eksjö under natten till måndagen.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse och man söker den anonyma personen som ringde SOS klockan 03.17 för att tipsa om sprängladdningen.

Rickard Finndahl, gruppchef för polisens grova brott-grupp på Höglandet/Värnamo, vill invänta svar på vad polisens tekniker kommer fram till innan han själv kommenterar uppgifterna om att bomben skulle bestå av ett kilo dynamit.

Polisen: ”Det är ingen fejkbomb så att säga”

– Jag väntar fortfarande på utlåtande från tekniker gällande allt innan jag går ut med vad exakt det är för något. Men vi har tidigare bekräftat att det är en explosiv sprängladdning, det var ingen fejkbomb så att säga, säger Rickard Finndahl.

– Men med det man ser på bilderna kan man konstatera att det handlar om en större mängd, tillägger han.

Han säger också att de hittade en bränd stubin och att det är ”ett under” att bombföremålet inte hann sprängas. Finndahl menar att en full detonation av föremålet skulle fått katastrofala konsekvenser för byggnader i hela området runt Eksjö stadshotell och den närliggande kyrkan.

Ägarna till pizzerian har ingen upplevd hotbild mot sig. Polisen utesluter dock ingen teori.