eu-parlamentet-pengar

Diliff, CC BY-SA 3.0 / Riksbanken

InrikesUtrikes

EU-direktiv befaras ge svenska hyresgäster kostnadssmäll

Publicerad 3/14/2023
Annons

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om en uppdatering av lagstiftning som syftar till att minska fastigheters klimatpåverkan, något som riskerar medföra kraftigt ökade kostnader för svenska och hyresgäster fastighetsägare.

Europaparlamentets ambition är att öka styrningen för hur renoveringar ska genomföras och krav som måste uppfyllas för nya byggnader. Det uppdaterade direktivet om byggnaders energiprestanda är en del av EU:s mål om nettonollutsläpp till 2050.

LÄS ÄVEN: Klart: EU FÖRBJUDER bensin- och dieselbilar

I stället för ökade incitament för renovering och energieffektivisering med hänsyn till medlemsländernas olika förutsättningar väljer unionen att gå fram med tvingande renoveringsplaner och ökad detaljreglering.

”Tyvärr har utformningen av lagstiftningen tagits över av klimataktivism, utan konsekvenstänk”, skriver Tomas Tobé (M) i en debattartikel.

Med bland förslagen finns också krav på fler laddstolpar och större cykelparkeringar.

Europaparlamentet måste tänka om. Europas klimatambitioner måste förbli höga, men vi kan inte gasa på utan att se konsekvenserna av besluten vi fattar. Jag uppmanar därför alla minska svenska kollegor i Europaparlamentet att mobilisera för att kraftigt förbättra förslaget. Annars måste förslaget stoppas.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons