Enligt en dom i EU-domstolen på onsdagen har unionen rätt att stoppa utbetalningar till medlemsländer som påstås inte leva upp till rättsstatens principer.

”Vi anser att sådana lösningar inte har någon juridisk grund i fördragen, att de blandar sig i medlemsländernas kompetens och bryter mot EU-rätten”, meddelade Polens regering när man för ett år sen överklagade beslutet till EU-domstolen.

I och med domen ogillade domstolen Polens och Ungerns klagan om att EU inte ska kunna stoppa bidrag ifall man anser att det föreligger en risk för ”missbruk av EU-medel”.

Från svenska politiker jublas det. En av dessa är EU-minister Hans Dahlgren (S) som anser det vara ”väldigt bra” att unionen kan frysa pengar.

– Nu kan vi sätta tryck på att alla länder inom EU ska respektera rättsstatens oberoende, säger han till statstelevisionen.

”Fasiken på tiden”

En annan som jublar är centerpartisten Abir Al-Sahlani.

”Det var ta mig fasiken på tiden. Nu är det slut på långbänken, nu är det fritt fram för EU att ekonomiskt straffa de länder som bryter mot rättsreglerna. Polen och Ungerns motstånd mot EU har nått vägs ände”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Hon får stöd av Alice Bah Kuhnke (MP) som säger att ”dagens dom är ett slag i magen för de som nedmonterar EU” och att ”det är viktigare än någonsin att EU står upp för demokratin när det auktoritära Ryssland spänner musklerna vid EU:s yttre gräns”.

Vänsterpartisten Malin Björk hoppas att domen också kommer att ”innebära att övergreppen mot flyktingar, hbtqi personer, hjälporganisationer och journalister upphör”.