Europeiska unionens högsta domstol har nyligen tagit ställning i slöjfrågan, något som blir vägledande även i Sverige. Domstolen har beslutat att företag inom dess medlemsländer kan förbjuda hijab, så länge det görs på ett “allmänt” sätt som inte utgör “direkt diskriminering”.

Rättsfallet gällde en ung kvinna som krävde att få bära sin muslimska huvudduk på en arbetsplats som hade förbud mot religiösa symboler. Kvinnan hade sökt praktikplats på företaget men när hon redan vid första mötet uppgav att hon vägrade ta av sig sin huvudduk var de inte längre intresserade av hennes ansökan.

Kvinnan ansåg sig ha blivit religiöst diskriminerad och drog företaget inför domstol i hopp om att kompenseras för sitt påstådda emotionella lidande. Efter att ha förlorat i varje instans hamnade fallet slutligen i EU-domstolen.

LÄS ÄVEN: IS-propaganda på flera bibliotek i Göteborg

Nedtecknad neutralitetspolicy krävs

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Domstolen slår fast att så länge en arbetsplats har en nedtecknad neutralitetspolicy gällande religion och andra starka övertygelser har arbetsgivaren rätt att förbjuda den muslimska slöjan. Förbudet måste då även inkludera uttryck och symboler för samtliga religiösa eller filosofiska övertygelser och gälla alla anställda, skriver SvD.

Faktiskt, eftersom varje person kan ha en religion eller en religiös, filosofisk eller andlig övertygelse, skapar en sådan regel (förutsatt att den tillämpas på ett allmänt och odifferentierat sätt) inte någon skillnad i behandling baserat på ett kriterium som är oupplösligt kopplat till religion eller till dessa övertygelser”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

EU-lagar trumfar nationella lagar, vilket gör att domstolens beslut även gäller Sverige.