Helgens koranbränning vid den turkiska ambassaden i Stockholm upprörde den muslimska världen och har ännu en gång visat hur avgrundsdjup skillnaden är mot västs världssyn. Nu sällar sig EU-kommissionen till länder som Pakistan och Saudiarabien och både fördömer händelsen och kräver att Sverige agerar.

Rasmus Paludans, som av DN ges epitetet ”högerextrem provokatör”, yttrandefrihetsmanifestation kränkte den turkiske presidenten Erdogan så pass att han meddelade att Sverige inte kan räkna med landets stöd för ett Natomedlemskap.

LÄS ÄVEN: Åkesson kritiserar Kristersson efter koranutspel: ”Finns en gräns”

Samtidigt som den muslimska världen upprördes över den svenska yttrandefriheten och att man ”tillåtit” koranen att brännas, brändes det svenska flaggor i flera länder där man enligt samma logik alltså gett tillstånd för att sätta eld på en annan nations flagga.

Likställs med rasism och hat

Nu ansluter sig EU-kommissionen till de arabiska länderna. Enligt Johannes Bahrke, talesperson för EU-kommissionen, är aktionen inte förenlig med EU:s värderingar. Samtidigt kräver man åtgärder av den svenska staten.

– Rasism, främlingsfientlighet, hat baserat på religion, ras, färg och så vidare har ingen plats i Europeiska unionen. Det här är en incident som svenska myndigheter måste titta på och det är för svenska myndigheter att vidta åtgärder, om det är lämpligt, säger Johannes Bahrke.

Regeringen tar avstånd

Efter att i ett uttalande ha beklagat sig över ”islamofobi”, och statsministern bett om ursäkt till de muslimer som kan ha kränkts av en brinnande bok, återupprepade utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen tar avstånd från aktionen.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan om regeringens demokratiförakt – ”Sinnessjukt”

– Jag vill framhålla att från svenska regeringen har vi varit tydliga med att vi har yttrandefrihet i Sverige, men att vi också är tydliga med att vi inte håller med de människor som har genomfört detta. Detta är något som vi måste ta fullt ansvar för. Sveriges regering stödjer förstås på inget sätt att man bränner heliga skrifter.