Flera EU-länder öppnar för att deportera ukrainska män i vapenförålder, som flytt kriget, tillbaka till Ukraina. I bland annat Polen, Litauen och Tyskland förbereds eller övervägs sådana åtgärder.

Bakgrunden är att den ukrainska militären desperat behöver, inte bara vapen, utan även soldater att skicka till fronten. Det har talats om att uppemot en halv miljon nya soldater behöver mobiliseras för att stå emot den pågående ryska offensiven.

Men en stor andel av landets invånare, fler än tio miljoner, har flytt landet. Det gör att även en stor andel av mobiliseringsunderlaget saknas.

Polen och Litauen

Ukrainas regering drog för två veckor sedan in alla konsulära tjänster till ukrainska män i vapenför ålder som lämnat landet. Reglerna drabbar även ukrainare som bott och arbetat utomlands i flera år – sedan långt innan den ryska invasionen.

Syftet med de nya reglerna är att göra det svårare för ukrainska män som drar sig undan krigsplikten i hemlandet.

LÄS ÄVEN: Kaos när Ukraina försöker tvinga flyktingar åka hem för att slåss

Men att man nekas pass och andra konsulära tjänster leder sannolikt inte till att ukrainare frivilligt återvänder hem för att skickas till ”köttkvarnen”, som fronten kallas. Det är däremot något som flera EU-länder nu vill hjälpa till med.

– Vi har länge föreslagit att vi kan hjälpa den ukrainska sidan att se till att folk underställda militärtjänst åker till Ukraina, sade Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz för två veckor sedan.

Något som Litauens regering nu också säger sig vara beredd att bistå med.

Även i Tyskland

Och det är inte bara Polen och Litauen som lovar Ukraina hjälp med att spåra upp ukrainska män som gömmer sig i EU. Även Roman Poseck, inrikesminister i det tyska förbundslandet Hessen, är positiv till tanken.

Posecks förslag är att tyska myndigheter nekar ukrainare som saknar giltiga pass att få sina uppehållstillstånd förlängda. På så sätt kan de tvingas tillbaka till Ukraina, som de senare inte tillåts lämna.

– Det här gör att även vi involveras med att säkra att Ukraina kan använda sig av män till kriget som flytt utomlands, sade han i söndags till tyska ARD.

Den 54-årige CDU-politikern avfärdar dem som anser att det vore ett brott mot internationell rätt att deportera någon till en väpnad konflikt.

– Ukraina är inte en orättvis stat, menar Roman Poseck.