ledare-83773

Trion Jinping, Putin och Khamenei eller Trump – det är frågan

Utrikes

EU-länderna olydiga mot Bryssel – vill inte liera sig med Kina och Ryssland mot USA om handel med Iran

Publicerad 10/30/2018
Annons

Den amerikanska regeringen under ledning av president Donald Trump beslöt nyligen att dra sig ur det internationella handels- och kärnenergiavtal som den tidigare Obama-regimen förhandlat fram och ingått med den muslimska skurkstaten Iran.

Nomenklaturan i Bryssel beslöt dock att EU inte ska följa USA:s exempel utan i stället göra gemensam sak med Putin-regimen i Ryssland och den kommunistiska diktaturen Kina och fortsätta handla med Iran och hjälpa landet med dess kritiserade kärnenergiprogram som bedömare anser innebär en stor risk för att den antisemitiska regimen får tillgång till kärnvapen som kan komma att användas mot Israel.

Det visar sig nu emellertid svårt att hitta något EU-land som vill ta på sig ledartröjan och ansvaret för det kontroversiella beslutet att gå emot USA och liera sig med Ryssland och Kina. Detta enligt uppgifter publicerade i Financial Times som i Sverige återrapporteras av Europaportalen.

Konkret handlar det bland annat om att något land måste agera värdland för och administrera det nya finansiella instrument som behöver komma på plats för den fortsatta handeln med Iran efter att USA dragit sig ur och dessutom inför sanktioner mot den iranska islamistregimen med början i november.

I samtliga EU-länder anser man det mer angeläget att upprätthålla goda handelsförbindelser med USA och inte riskera sekundära sanktioner därifrån genom att fortsätta handeln med Iran, än att följa dekret från Bryssel om att hålla sig väl med ayatollah Ali Khamenei, Vladimir Putin och Xi Jinping.

Det är oklart huruvida Bryssel, som har motsatt uppfattning, kommer att vidta några åtgärder för att tvinga medlemsstaterna att efterrätta sig det överstatliga handelsbeslutet.

Sverige har ett väl utvecklat handelsutbyte med Iran. Bland annat säljer svenska företag lyftkranar till landet som används för att hänga homosexuella som dömts till döden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons