En majoritet av partierna i EU-nämnden säger nej till EU:s kontroversiella direktiv rörande upphovsrättsregler på internet. Justitieminister Morgan Johansson (S) är besviken.

På fredagen höll riksdagens EU-nämnd möte tillsammans med justitieminister Morgan Johansson för att informera honom om nämndens beslut att rösta nej till det kontroversiella direktivet om upphovsrättsregler på internet vid måndagens ministerråd.

Även Miljöpartiet som sitter i regeringen valde att gå emot regeringens linje vilket innebär att Socialdemokraterna står ensamma kvar med viljan att införa en länkskatt och ett uppladdningsfilter. Lorentz Tovatt (MP) beskrev direktivet som en ”strypsnara för ett fritt och öppet internet”, rapporterar Expressen.

LÄS ÄVEN: KLART: EU-parlamentet röstade ja till EU:s nya internetlagar – Kristina Winberg (SD): ”vi röstade nej”

Justitieminister Morgan Johansson ser Miljöpartiets vägval som en besvikelse och något han aldrig tidigare upplevt. Han anser även att resterande riksdagspartier har blivit påverkade av lobbyister från amerikanska internetföretag.

– Det beklagar jag, på det här sättet sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige och man sviker de kreativa näringarna, sade Johansson.

LÄS ÄVEN: Schibsted och Bonnier betalade miljontals kronor för att få igenom länkskatten

Ludvig Aspling, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, tror att direktivet kan hota den fria åsiktsbildningen på internet och resultera i ett filter som sorterar ut mer material än motiverat.

– Det skulle göra mer skada än nytta, kommenterar Aspling.

Estland tvekar
På torsdagen yttrade sig Estland skeptiskt till direktivet som man anser brister i balans. Landet hänvisar till att det nyligen har varit val vilket gjort att parlamentet ännu inte tagit beslut om en position.


Tyskland förhandlar
Ett land som kan fälla direktivet är Tyskland och där har man ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut. Under helgen kommer det pågå förhandlingar inom regeringskoalitionen om hur man ska rösta vid måndagens ministerråd, rapporter Netzpolitik.