Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) säger att fred i Ukraina inte är ett alternativ till krig, såvida målet inte är att annektera Ukraina till Nato. Detta som en reaktion på de fredsförhandlingar som USA:s president Donald Trump initierat i samtal med Rysslands och Ukrainas presidenter Vladimir Putin respektive Volodymyr Zelenskyj. Liknande uttalande kommer från andra EU-länders utrikesministrar.

Utspelet kommer dagen efter att USA:s försvarsminister Pete Hegseth klargjort att ett ukrainskt medlemskap i Nato inte är ett realistiskt inslag i några fredsförhandlingar. Hegseth slog också fast att Ukraina inte ska räkna med en återgång till landets gränser 2014, utan att frånträde av vissa landområden sannolikt måste ligga på förhandlingsbordet.

Upplever sig förbiåkta av USA och Trump

Men enligt Pål Jonson bryter Trumps och Hegseths utspel mot en överenskommelse som USA under Biden-regimen träffat om att införliva Ukraina med Nato. Den svenske försvarsministern upplever sig också förbiåkt av USA:s initiativ och menar att såväl han som hans motsvarigheter i andra EU-länder måste får sitt med vid bordet när det fredsförhandlas.

LÄS ÄVEN: Hegseth: “Återgång till Ukrainas gränser innan 2014 är orealistiskt”

I ett gemensamt uttalande nyligen gick flera EU-länders utrikesministrar, däribland Frankrikes Jean-Noel Barrot, så långt att de sade sig föredra fortsatt krig framför fred i Ukraina om man inte får platser vid förhandlingsbordet.

Inte “svek”, bara “realism”

Från flera EU-länder har det talats om “svek” från USA när man nu tummar på kravet om en villkorslös rysk kapitulation som enda alternativ till ett slut på krigandet i Ukraina. Samtidigt har det länge varit känt att Trump, om han återkom till Vita huset, inte skulle känna sig bunden av det, utan ha som primärt mål att få slut på dödandet – dödsoffren i kriget som liknats vid en “köttkvarn” kan idag räknas i miljontal.

Pete Hegseth tillbakavisade i en kommentar till media allt prat om ett amerikanskt svek. I stället menade han att det handlar om att man måste vara realistisk när man går till förhandlingsbordet. Med ett ukrainskt Natomedlemskap på agendan skulle det vara omöjligt att få Putin till förhandlingsbordet.

– Det är inget svek. Det är erkännande av att USA och hela världen vill se en framförhandlad fred. Min roll som representant för USA är att tala realistiskt om den här konflikten, sade han.

Tyskland: Trumps fredsinitiativ “beklagligt”

Pål Jonsson är inte ensam försvarsminister i EU att kritisera Trump-administrationens fredstrevare. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius kallar i ett uttalandet det för ”beklagligt” att USA aviserat sig beredd att göra eftergifter till Ryssland för att få slut på kriget.

Natos generalsekreterare Mark Rutte var mer diffus i sitt ställningstagande och konstaterade bara att ”mycket återstår” att formalisera i ett fredsfördrag. Han duckade frågan om att Ukraina nu kan tvingas frånträda landområden genom att i stället tala om framtiden efter krigsslutet.

– När en överenskommelse nås måste den bli varaktig. Putin måste veta att han aldrig mer kan försöka ta en bit av Ukraina.

LÄS ÄVEN: Pål Jonson (M) öppnar för att trotsa Trumps fredsförslag och fortsätta Ukraina-kriget