Samhällsnytt kunde i början av mars avslöja hur maken och sonen till Feministiskt Initiativs EU-parlamentariker Soraya Post gripits för att grovt ha misshandlat en äldre man på Landvetter flygplats i Göteborg. Nu åtalas de två familjemedlemmarna. Posts dotter dömdes också nyligen till fängelse för åldringsbrott.

Misshandeln skedde i februari samband med att den 60-årige maken och den 30-årige sonen skulle möta upp Soraya Post på flygplatsen. Upprinnelsen till misshandeln var meningsskiljaktigheter om en parkeringsruta.

LÄS MER: AVSLÖJAR: EU-parlamentarikerns familj ska ha sparkat ned pensionär på flygplats – häktas

Dessa utmynnade i att den 70-årige mannen fick ta emot sparkar och slag och utsattes för grova smädelser, vissa av hatbrottskaraktär. Bland annat kallades mannen för ”bögjävel” och uppmanades även till att ”du ska äta min skit”. Även mordhot uttalades enligt vittnen till händelsen.

Misshandeln fortsatte till dess 70-åringen var medvetslös, bland annat med sparkar i ansiktet efter att den äldre mannen slagits till marken. Han vaknade upp först när han låg i ambulansen. Det krävdes omfattande kirurgi för att återställa 70-åringens ansikte efter misshandeln.

Soraya Post uppges ha varit närvarande under misshandeln men har inte velat bekräfta detta eller i övrigt kommentera vad som utspelade sig. I polisförhör hänvisar hon till dåligt minne som orsak till varför hon inte kan besvara frågorna.

Maken och sonen nekade initialt till anklagelserna. Det finns dock bilder på duon från tillfället som togs av ett vittne. Inför dessa ändrade man sin berättelse och vidgick att man varit involverade i handgemäng med den äldre mannen men bara försvarat sig mot dennes våld.

Man säger sig dock endast ha utdelat en lätt knuff och ett likaledes lätt slag med öppen hand. Hur 70-åringen ådrog sig de allvarliga skadorna kan maken och sonen inte förklara. Man menar att vittnen och ambulanspersonal troligen ljuger och att mannen i själva verket inte alls skadades särskilt svårt.

Sonen åtalas även för ett annat allvarligt misshandelsbrott. Även där ska nedsättande tillmälen ha uttalats, i det fallet rasistiska sådana.

30-årigen ska ha slagit ned en person vid ett övergångsställe och sedan med sparkar fortsatt misshandeln när offret låg på marken till ackompanjemang av smädelser, bland annat ”jävla iranier”. Ett vittne som försökte ingripa misshandlades också¨av EU-parlamentarikerns son.

Sonen är tidigare dömd för narkotikabrott. Fadern/maken är också tidigare dömd för brott, i hans fall rör det sig om misshandel och rattfylleri.

Dottern dömdes för åldringsbrott
Även dottern i den romska familjen, Thereza Eriksson, är dömd för brott. Tillsammans med två andra personer lurade hon sig under falska förespeglingar in i ett antal äldre svenskars hem och rånade och bestal dem. Trion länsade sedan offrens konton med de bankkort man stulit. Brottsoffren var samtliga i 90-årsåldern.

LÄS MER: EU-parlamentarikers dotter greps på stöldturné mot äldre i Västsverige – döms till två års fängelse

Påföljden löd på två års fängelse. I domen som meddelades i januari beskrivs brotten som ”systematisk och upprepad seriebrottslighet” och som ”präglade av förslagenhet” med hänvisning till hur man  valt ut utsatta åldringar som målgrupp för brotten.

Thereza Eriksson hade innan hon avslöjades som kriminell profilerat sig som en talesperson för diskriminerade romer och bland annat getts utrymme i statskontrollerade Sveriges Radio för att berätta hur hon hela livet tvingats ”boxas mot samhällets fördomar mot romer”.